Μακελειό στη Μόσχα: Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι ύποπτοι τρομοκράτες – Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στη Ρωσία

Σύνοψη
  • Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δείχνει ύποπτους τρομοκράτες της επίθεσης να οδηγούνται με δεμένα μάτια σε ένα κτίριο για ανάκριση
  • Μεντβέντεφ: Θα πάρουμε εκδίκηση

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δείχνει ύποπτους της επίθεσης στο συναυλιακό χώρο με αποτέλεσμα το μακελειό στη Μόσχα, να οδηγούνται με δεμένα μάτια σε ένα κτίριο για ανάκριση.

Στο βίντεο φαίνονται οι ύποπτοι ως δράστες να κρατούνται από φρουρούς ασφαλείας, ενώ τους βγάζουν από φορτηγά και τους μεταφέρουν για ανάκριση με κλειστά μάτια.

Μακελειό στη Μόσχα: Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι ύποπτοι τρομοκράτες – Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στη Ρωσία
(Investigative Committee of Russia via AP)
Μακελειό στη Μόσχα: Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι ύποπτοι τρομοκράτες – Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στη Ρωσία
(Investigative Committee of Russia via AP)

Το γύρο του κόσμου κάνουν επίσης τα σοκαριστικά βίντεο, που φέρεται να τράβηξε ένας από τους ενόπλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον συναυλιακό χώρο της Μόσχας, όπου εμφανίζονται οι δράστες να «γαζώνουν» με τα καλάσνικοφ τους, θεατές. Παρόλο που οι εικόνες αυτές, που φέρεται ότι ανάρτησε η ISIS K, ανατρέπουν το αφήγημα της Μόσχας περί ανάμειξης του Κιέβου στην επίθεση, ο Πούτιν επιμένει.

H 24η Μαρτίου, ημέρα εθνικού πένθους

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 24η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους, αφότου υποσχέθηκε να εντοπίσει και να τιμωρήσει όλους τους υπεύθυνους της επίθεσης το βράδυ της Παρασκευής, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, και 180 τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο, ορισμένοι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Ο Πούτιν άναψε ένα κερί σε μια εκκλησία στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα σήμερα ως φόρο τιμής στους νεκρούς, είπε ο εκπρόσωπός του στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Ολόκληρη η χώρα πενθεί μαζί με αυτούς που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα σε αυτήν την απάνθρωπη τραγωδία», μετέδωσε σήμερα το πρωί το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24.

Αυτό πρόβαλε πλάνα από τεράστιο ψηφιακό πάνελ που έχει τοποθετηθεί σε τοίχο της αίθουσας συναυλιών που δέχθηκε την επίθεση, το οποίο δείχνει ένα κερί σε μαύρο φόντο και στο οποίο αναγράφεται: «Crocus City Hall. 22/03/2024. Πενθούμε…».

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του πλήθους με αυτόματα όπλα και έριξαν εύφλεκτο υλικό προκαλώντας πυρκαγιά στον χώρο, σύμφωνα με τις ερευνητικές αρχές, σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 133 ανθρώπους.

Καταγγέλλοντας μια «βάρβαρη τρομοκρατική» πράξη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αυτοί οι τέσσερις «αλλοδαποί πολίτες» συνελήφθησαν στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Η επίθεση αυτή, η οποία διαπράχθηκε στην αίθουσα συναυλιών που βρίσκεται στο Κρασνογκόρσκ, στο βορειοδυτικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, είναι η πιο φονική που έχει διαπραχθεί στη Ρωσία εδώ και περίπου είκοσι χρόνια και η πιο αιματηρή, για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στην Ευρώπη.

Μεντβέντεφ: Θα πάρουμε εκδίκηση

H Ρωσία θα στοχοποιήσει αυτούς που βρίσκονται πίσω από τους φονικούς πυροβολισμούς στην αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα από όπου κι αν προέρχονται και όποιοι κι αν είναι, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση πρέπει να κυνηγηθούν και να σκοτωθούν, έκανε την τελευταία του δήλωση στον επίσημο λογαριασμό του στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Θα πάρουμε εκδίκηση για τον κάθε ένα και για όλους (αυτούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν). Και όσοι εμπλέκονται, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη θέση, την ιδιότητά τους, είναι πλέον ο κύριος και νόμιμος στόχος μας», τόνισε.

Οι σημασίες κυματίζουν μεσίστιες στη Ρωσία σήμερα, ημέρα εθνικού πένθους για τους δεκάδες ανθρώπους.

Ο τραγικός απολογισμός: 137 νεκροί και 152 τραυματίες

Ο απολογισμός των νεκρών ανερχόταν σήμερα το πρωί σε 137 και των τραυματιών σε 152, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι έρευνες στα συντρίμμια του κτιρίου που καταστράφηκε από τις φλόγες και κατέρρευσε εν μέρει η οροφή του συνεχίζονται και θα πάρουν μέρες, σύμφωνα με τις αρχές, γεγονός που προκαλεί φόβους για βαρύτερο απολογισμό.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο η Ρωσία πολεμάει στη Συρία και το οποίο δραστηριοποιείται επίσης στον ρωσικό Καύκασο, έχει διαπράξει και άλλες επιθέσεις στη χώρα από τα τέλη της δεκαετίας του 2010. Ωστόσο η τζιχαντιστική οργάνωση δεν είχε αναλάβει ποτέ εκεί την ευθύνη για μια επίθεση τέτοιου μεγέθους.

Σε έναν από τους λογαριασμούς του στο Telegram, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωνε ήδη από την Παρασκευή το βράδυ ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τέσσερα μέλη του και την ενέτασσε «στο πλαίσιο (…) του πολέμου που μαίνεται» κατά της οργάνωσης και «τις χώρες που πολεμούν το Ισλάμ».

Μακελειό στη Μόσχα: Με δεμένα μάτια για ανάκριση οι ύποπτοι τρομοκράτες – Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στη Ρωσία
(Photo by Olga MALTSEVA / AFP)

Σοκαριστική μαρτυρία: Όταν γύρισα σπίτι το παλτό μου ήταν γεμάτο αίματα

«Περπατούσαν απλώς και πυροβολούσαν» αναφέρει Ρωσίδα που βρισκόταν μέσα στο Crocus City Hall. «ήταν πέντε ή έξι περπατούσαν απλώς και πυροβολούσαν έτσι.

Δεν πυροβολούσαν προς τα πάνω, δε φώναζαν, δε μας είπαν να πέσουμε όλοι κάτω θα σας σκοτώσουμε, απλώς προχωρούσαν και πυροβολούσαν τους πάντες σιωπηλά. Όταν γύρισα σπίτι το παλτό μου ήταν γεμάτο αίματα, προφανώς κάποιος με προστάτευσε με το σώμα του. Κοίταξα το ρολόι μου, ήταν 19:52 όταν άρχισαν να μας πυροβολούν. Πανικοβληθήκαμε και μετά είδαμε κάποιον να πέφτει κάτω, φωνάζοντας «τρέξτε να γλιτώσετε» και στη συνέχεια ζητήσαμε μέρος να κρυφτούμε».

Αναπάντητα ερωτήματα

Παρά την ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, υπάρχουν ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης και τον βουλευτή Αλεξάντρ Κίνσταϊν, ορισμένοι από τους υπόπτους προέρχονται από το Τατζικιστάν. Οι αρχές της χώρας αυτής δήλωσαν ότι «δεν έχουν λάβει επιβεβαίωση από τις ρωσικές αρχές» πάνω στο ζήτημα αυτό.

Όλη τη μέρα χθες, σε κατάσταση σοκ δεκάδες Ρώσοι συνέρρεαν σε κέντρα δωρεάς αίματος στη Μόσχα ή σε αυτοσχέδια μνημεία που είχαν στηθεί στη μνήμη των νεκρών της επίθεσης.

«Όταν βλέπεις αυτήν την κατάσταση δεν θες να μείνεις μακριά, θες να βοηθήσεις», δήλωσε στο AFP ο Βλαντισλάβ, ένας 18χρονος φοιτητής, που στεκόταν σε μια σειρά για να δώσει αίμα.

Σε πολλά διαφημιστικά πάνελ και σε στάσεις λεωφορείων στη Μόσχα, υπήρχαν αφίσες, στις οποίες αναγραφόταν: «Πενθούμε 22/03/2024».

Τα μουσεία και τα θέατρα της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά το σαββατοκύριακο λόγω της επίθεσης.

Και οι κινηματογραφικές αίθουσες έκλεισαν χθες και σήμερα, με τους υπευθύνους τους να εκφράζουν τα «συλλυπητήριά» τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος