Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν: Αγωνία για τους 150 εγκλωβισμένους Έλληνες – Από το βράδυ 24ωρη κατάπαυση του πυρός

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Σουδάν έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση, ενώ είχε κινδυνεύσει και ο πρεσβευτής της Ε.Ε στη χώρα ο οποίος δέχθηκε επίθεση μέσα στην κατοικία του στο Χαρτούμ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τους αντιμαχόμενους στρατηγούς στο Σουδάν και κάλεσε σε κατάπαυση του πυρός. Όπως μεταδίδουν αραβικά Μέσα ενημέρωσης, ο τακτικός στρατός και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις συμφώνησαν για 24ωρη κατάπαυση του πυρός που ξεκινά απόψε το βράδυ (18/4).

Την ίδια στιγμή ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις συνεχιζόμενες εμφύλιες συγκρούσεις στο Σουδάν. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί. Περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, οι περισσότεροι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, και κάποιοι – ανάμεσά τους και παιδιά – έχουν εγκλωβιστεί στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, με τις προμήθειες να λιγοστεύουν. Σε εξέλιξη και οι διαβουλεύσεις για τον απεγκλωβισμό και απομάκρυνσή τους από την εμπόλεμη ζώνη.

Ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, υφ. Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού ανέφερε: «Κεντρικά θα γίνει η κίνηση υπάρχουν σχεδιασμοί από τους Γάλλους στους οποίους συμμετέχουμε. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Εγκλωβισμένοι για τρίτη μέρα βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 2 παιδιά, με τον πόλεμο να μαίνεται ακριβώς έξω από την πόρτα τους και τις προμήθειές τους να λιγοστεύουν.

«Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κάνεις να βγει έξω ούτε να ανοίξει τις πόρτες. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα … Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα» περιγράφει ο Μητροπολίτης Νουβίας & παντός Σουδάν Σάββας.

«Έχουμε ενημερώσει τους πάντες να μείνουν στα σπίτια τους, αυτό ισχύει και για τον Μητροπολίτη και του 15 ορθόδοξους, δεν είναι όλοι Έλληνες, που βρίσκονται στον ιερό ναό» ανέφερε ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, υφ. Εξωετρικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Ο Μητροπολίτης Νουβίας & παντός Σουδάν Σάββας, με κάθε δυνατό τρόπο περιθάλπει όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μείνει μέσα στην εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός κινδύνου βρίσκονται οι δύο Έλληνες τραυματίες, ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατό να χειρουργηθούν.

Η Γαλλία είναι η χώρα της Ε.Ε. που έχει την ευθύνη του συντονισμού μονάδων διαχείρισης κρίσεων, καθώς έχει τους περισσότερους εγκλωβισμένους στο Σουδάν. Η Ελλάδα δεν έχει διπλωματικές αρχές στην χώρα και οι Έλληνες εκεί εξυπηρετούνται από την πρεσβεία στο Κάϊρο.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή επιστροφή των Ελλήνων, που έχουν εγκλωβιστεί στο Σουδάν και επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Διαρκή επικοινωνία με τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν, ζήτησε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, ο οποίος τον ενημέρωσε τηλεφωνικά για την κατάσταση που επικρατεί στην εμπόλεμη περιοχή. Ο κ. Δένδιας τον κάλεσε να είναι σε συνεχή επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, ώστε οι Έλληνες ομογενείς να παραμείνουν ασφαλείς και να λάβουν την μέγιστη δυνατή βοήθεια.

Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη, Γιώργος Σιδέρης, Βαλέρια Δολαψάκη, Πιέρρος Τζανετάκος, Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος