Μαινόμενος Ερντογάν κατά του Ντράγκι — Προωθεί τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Κωνσταντινούπολη — Ανταπόκριση Αριάνα Φερεντίνου

Συνάντηση είχε ο πρόεδρος Ερντογάν με νέους και νέες της Τουρκίας στην Προεδρική Εθνική Βιβλιοθήκη στο προεδρικό ανάκτορο στην Άγκυρα, όπου τους ενημέρωσε για το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Δέχτηκε ερωτήσεις και έδωσε απαντήσεις.

«Είναι φυσικό οι νέοι μας να ενδιαφέρονται και να έχουν απορίες για ένα τόσο μεγάλο έργο. Ελπίζουμε να υλοποιήσουμε τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και να την κάνουμε διαθέσιμη στη χώρα μας και σε όλη την ανθρωπότητα» είπε.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό, ο τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για το ποια είναι τα πλεονεκτήματα που θα έχει η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και αν η Τουρκία θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά.

Στην ερώτηση αυτή ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης θα είναι μια διώρυγα 42 έως 43 χλμ., που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

«Οι διαδικασίες αναμονής ή μη αναμονής για τα πλοία που φτάνουν είτε από την πλευρά του Μαρμαρά είτε από την Μαύρη Θάλασσα θα είναι υπό την δικαιοδοσία μας. Η Διώρυγα δεν έχει καμία σχέση με το Μοντρέ. Το Μοντρέ ήταν μια συνθήκη σχετικά με το Βόσπορο, αλλά εμείς τώρα θα κάνουμε ένα έργο που θα καθιερώσει πλήρως τη δική μας ανεξαρτησία, τη δική μας κυριαρχία» είπε. «Η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει μεγάλο πλούτο και ο Βόσπορος από την άποψη του περιβάλλοντος θα “ξεκουραστεί”. Αυτή η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης που δεν καμία σχέση με τη Συνθήκη του Μοντρέ, θα μας προσφέρει περισσότερη ειρήνη και άνεση».

Η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία. «Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα μας ή στον κόσμο. Η βία κατά των γυναικών είναι “χαράμ” (απαγορευμένη) για τη θρησκεία μας. Εμείς θα κάνουμε μια πολύ πιο δίκαιη, πιο όμορφη και πιο ισχυρή συνθήκη και θα συνεχίσουμε με αυτήν» είπε.

Μαινόμενος κατά του Ντράγκι για το «δικτάτορας»

Ο πρόεδρος Ερντογάν δέχτηκε επίσης ερώτηση για τον χαρακτηρισμό «δικτάτορα», που του απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. «Ο Ιταλός πρωθυπουργός σας αποκάλεσε “δικτάτορα”. Τι νιώθετε όταν χρησιμοποιούνται λέξεις σε αυτό το ύφος;» ρωτήθηκε και, σε αυτό, ο πρόεδρος Ερντογάν απάντησε ότι «η δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού είναι μια απόλυτη απρέπεια, μια πλήρης αγένεια. Σε μια περίοδο που ελπίζουμε ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Ιταλίας θα είχαν φτάσει σε ένα καλό σημείο, αυτός ο άνθρωπος ονόματι Draghi προβαίνοντας σε μια τέτοια δήλωση υπονόμευσε δυστυχώς τις σχέσεις μας. Είσαι κάποιος που σε διόρισαν, δεν είσαι κάποιος που σε εξέλεξαν. Για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τέτοια έκφραση για τον Ταίπ Ερντογάν, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γνωρίζεις την ιστορία σου, αλλά βλέπουμε ότι δεν έχεις ιδέα. Θα συνεχίσουμε στην υπηρεσία προς το έθνος μας με τη δύναμη που μας έχει δώσει το έθνος μας. Γι’ αυτό το λόγο, είτε χρησιμοποιεί την έκφραση αυτή είτε όχι ο Ιταλός Πρωθυπουργός, δεν μας απασχολεί. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος