Μάχη για τη διάσωση της χελώνας του Παναμά στο κέντρο της αφροδισιακής δεισιδαιμονίας 

Array

Οι θαλάσσιες χελώνες της Πούντα Τσάμε, μιας χερσονήσου του Παναμά που προεξέχει στον Ειρηνικό Ωκεανό, αντιμετωπίζουν μια υπαρξιακή απειλή παρόμοια με τον ρινόκερο και αυτή είναι η ανθρώπινη δεισιδαιμονία.

Τα αυγά της προστατευόμενης χελώνας «olive ridley», που συλλέγονται παράνομα από την παραλία, πωλούνται πόρτα πόρτα στην πόλη για 75 σεντς έως 1 δολάριο το καθένα για τις υποτιθέμενες αφροδισιακές τους ιδιότητες.

«Ειδικά οι άνδρες πιστεύουν ότι τρώγοντας αυγά χελώνας θα έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική ευχαρίστηση», δήλωσε ο Χόρχε Παντίγια, περιβαλλοντολόγος της ΜΚΟ Fundacion Tortuguias, η οποία συλλέγει και εκκολάπτει τα πολύτιμα αυγά. «Τα αυγά δεν θα σας βοηθήσουν. Δεν είναι αφροδισιακό», επέμεινε.

Μάχη για τη διάσωση της χελώνας του Παναμά στο κέντρο της αφροδισιακής δεισιδαιμονίας 

Ο λαγοκέφαλος (Lepidochelys olivacea) περιλαμβάνεται ως «ευάλωτος» στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, με τον αριθμό του να μειώνεται.

Η επιβίωσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους όπως ο Παντίγια, οι οποίοι μαζί με τους εθελοντές του χωριού συλλέγουν τα φρεσκογεννημένα αυγά και τα θάβουν στην άμμο στο εκκολαπτήριο.

Εκατοντάδες εκκολάπτονται εδώ κάθε χρόνο μεταξύ Ιουλίου και Φεβρουαρίου. Μέσα σε λίγες ώρες μεταφέρονται στην παραλία και απελευθερώνονται κοντά στην άκρη του νερού από εθελοντές, οι οποίοι παρακολουθούν με περηφάνια σαν γονείς τα μικροσκοπικά ζωάκια να κάνουν μια ξέφρενη πορεία προς τον ωκεανό.

Δεν μπορούμε απλώς να τα βάλουμε (στο νερό) επειδή πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία που ονομάζεται «αποτύπωση» κατά μήκος της παραλίας που θα τα φέρει πίσω σε 18-20 χρόνια στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκαν για να γεννήσουν τα δικά τους αυγά.

Άλλες απειλές είναι τα αδέσποτα σκυλιά που περιφέρονται στις παραλίες για τροφή και οι αετοί.

Ο Παντίγια απωθεί τα σκυλιά, αλλά αφήνει τους αετούς, καθώς είναι φυσικοί θηρευτές των χελωνών και μέρος του κύκλου της ζωής.

Οι χελώνες καταλήγουν επίσης ως παρεμπίπτον αλίευμα από την αλιεία και αντιμετωπίζουν απειλές για τις παραλίες ωοτοκίας τους από την ανθρώπινη επέμβαση και την κλιματική αλλαγή.

«Υπάρχουν πολλές απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες, τόσο στον Ειρηνικό όσο και στην Καραϊβική: παράνομη συλλογή αυγών, υπερκατανάλωση του κρέατος τους, του κελύφους τους. Χρησιμοποιούνται για χτένες για ρούχα», δήλωσε ο Παντίγια.

Οι θαλάσσιες χελώνες και η αβέβαιη μοίρα τους βρίσκονται στην ατζέντα μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την άγρια ζωή που πραγματοποιείται στην Πόλη του Παναμά, όχι μακριά από την Πούντα Τσάμε με τους 500 κατοίκους της.

Η συνάντηση των χωρών που υπάγονται στη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) θα εξετάσει τρόπους καταπολέμησης της κλοπής και του λαθρεμπορίου αυγών.

Ένα έγγραφο εργασίας στην ιστοσελίδα της CITES αναφέρει ότι «η παράνομη συγκομιδή και το παράνομο εμπόριο συνεχίζει να απειλεί τις θαλάσσιες χελώνες».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος