Μ. Βρετανίας: Καταδίκη σπείρας που μετέφερε λαθραία 2.000 ανθρώπους

Array

Πέντε άνδρες φυλακίστηκαν για την εμπλοκή τους σε κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, η οποία και μετέφερε σχεδόν  στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2.000 άτομα. Σε μια περίπτωση, εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, βρέθηκαν σε πολύ δυσχερή κατάσταση σε ένα χώρο στάθμευσης αφού μεταφέρθηκαν μέσα από την Ευρώπη στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Σύμφωνα με το δικαστήριο του Μάντσεστερ, οι περισσότεροι άνθρωποι που διακινήθηκαν ήταν Κούρδοι από το Ιράν και το Ιράκ.

Ο αρχηγός της συμμορίας, ο Ταρίκ Ναμίκ, 45 ετών, από το Όλνταμ, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης αφού παραδέχτηκε ότι συνωμότησε για να βοηθήσει αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ομάδα οργανωμένου εγκλήματος έγινε αντικείμενο έρευνας της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) το 2017.

Η NCA δήλωσε ότι οι ηχογραφήσεις που βρέθηκαν στο τηλέφωνο του Ναμίκ υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμμετείχε στη λαθραία διακίνηση τουλάχιστον 1.900 μεταναστών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 50 ημερών, χρεώνοντας κάθε μετανάστη περίπου 1.800 ευρώ (1.540 λίρες Αγγλίας).

Για τον Ναμίκ εργάζονταν ο Χατζάρ Αχμέντ, 40 ετών, από το Μάντσεστερ, και ο Σοράν Σαλίι, 32 ετών, από το Στόουκ-ον-Τρεντ, οι οποίοι θα βοηθούσαν στο συντονισμό του βρετανικού σκέλους της επιχείρησης.

Ο Χαμπίλ Γκίντερ, 54 ετών, επίσης από το Στόουκ-ον-Τρεντ, θα λειτουργούσε ως συνοδός για ορισμένους από τους μετανάστες μόλις έφταναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο Χάρντι Αλιζάντα, 32 ετών, από το Νότιγχαμ, ταξίδευε στην Ευρώπη για να συντονίζει από εκεί.

Μ. Βρετανίας: Καταδίκη σπείρας που μετέφερε λαθραία 2.000 ανθρώπους
O Χατζάρ Αχμέντ και o Σοράν Σαλίι, εργάστηκαν για τον συντονισμό του βρετανικού σκέλους της επιχείρησης. Ο Ναμίκ δεν προσήλθε στο δικαστήριο για την ακροαματική διαδικασία και καταδικάστηκε ερήμην του, ενώ τώρα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του, δήλωσε η NCA.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η συμμορία χρησιμοποιούσε δύο κύριες μεθόδους για να φέρνει ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ομάδες ανθρώπων έρχονταν κρυμμένες στο πίσω μέρος φορτηγών. Τα άτομα θα μεταφέρονταν λαθραία κρύβοντάς τα στον ανεμοθώρακα της καμπίνας ενός φορτηγού. Και στις δύο μεθόδους οι οδηγοί των φορτηγών ήταν συνένοχοι στην επιχείρηση λαθρεμπορίας.

Δραστήριοι και εξελιγμένοι

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής, ο δικαστής Τζον Πότερ, υπεύθυνος για την καταδίκη του λαθρεμπορίου δήλωσε: «Εκμεταλλευτήκατε κατάφωρα τη δυσάρεστη θέση αυτών των ατόμων και υπονομεύσατε την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς το κάνατε». «Επιδείξατε μια αδίστακτη συμπεριφορά που σε ορισμένες περιπτώσεις εξέθεσε απελπισμένα άτομα σε κίνδυνο για τις δικές σας εγωιστικές και άπληστες ανάγκες. Οι προσβολές αυτού του είδους, εκμεταλλευτικές για τους ανθρώπους αυτούς, αντιμετωπίζονται με αηδία και αποτροπιασμό από πολλούς».

Η εισαγγελία έκρινε ότι οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν λαθραία στο Σκελμερσντάιλ έκαναν επανειλημμένες κλήσεις στο 999 και αναζητούσαν απεγνωσμένα φαγητό και νερό όταν δραπέτευσαν από το φορτηγό και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ένοχοι για συνωμοσία με σκοπό να βοηθήσουν αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

O Ταρίκ Νάμικ, από την Έλντον Στριτ, Όλνταμ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών.
Ο Χατζάρ Ναμίκ Αχμέντ, από την Στόκντεϊλ Ρόουντ του Μάντσεστερ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και εννέα μηνών.
Ο Χαμπίλ Γκίντερ, από την Έμερσον Ρόουντ, Στόουκ-ον-Τρεντ, Στάφορντσαϊρ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών.
Ο Σοράν Αλί Καντίρ Σαλίι, από το Κάρλιον Πλέις, Στόουκ-ον-Τρεντ, Στάφορντσαϊρ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και τεσσάρων μηνών.
Ο Χάρντι Αμπντουλραχμάν Αλιζάντα, από το Πότερς Χόλοου, Μπούλγουελ, Νότιγχαμ, καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση.
Ο διοικητής του παραρτήματος της NCA, Ρίτσαρντ Χάρισον, δήλωσε ότι «εξαρθρώθηκε μια πολύ δραστήρια και εξελιγμένη εγκληματική ομάδα».

Πρόσθεσε: «Η εγκληματική ομάδα προσπάθησε να υπονομεύσει το σύστημα ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου για δικό της οικονομικό όφελος, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο ευάλωτους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, μεταφέρνοντάς τους στο πίσω μέρος των φορτηγών ή σε κρυψώνες».

Ο Μάικ Ντάφι, ειδικός εισαγγελέας της Εισαγγελίας του Κομητείου, δήλωσε: «Η εγκληματική οργάνωση πήρε σημαντικά χρηματικά ποσά από ευάλωτους μετανάστες που αναζητούσαν απεγνωσμένα μια νέα ζωή, υποσχόμενη να τους βοηθήσει να εισέλθουν στη χώρα».

«Ο Ναμίκ διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στο δίκτυο και επέβλεπε τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών, ορισμένοι από τους οποίους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, τέθηκαν σε σημαντικό κίνδυνο όταν μεταφέρονταν κρυμμένοι στο πίσω μέρος ενός φορτηγού».

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος