Μ. Τσαβούσογλου: Ο διάλογος είναι προτεραιότητά μας για την επίλυση προβλημάτων – Τι είπε για το «Αμπτουλχαμίντ Χαν»

Array

Όλον τον καμβά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής ξετύλιξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εναρκτήρια ομιλία του για το 13ο Συνέδριο των Πρέσβεων ενώπιον τουλάχιστον 250 τούρκων πρεσβευτών, στο παλιό προεδρικο μέγαρο της Τσάνκαγια στην Άγκυρα. Ο διάλογος, είπε, είναι η προτεραιότητά μας για την επίλυση προβλημάτων.

Ο κ. Τσαβούσογλου, έθεσε το θέμα της ένταξης της Τούρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπε, «δεν είναι σωστό η Τουρκία να είναι όμηρος των φαύλων συμφερόντων ορισμένων μελών που υπό το όνομα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στρέφονται ενάντια στην Τουρκία που είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα που θα επιταχύνουν και πάλι τη συνεργασία και τη διαδικασία ένταξής μας».

Τι ισχυρίστηκε για Ελλάδα και Κύπρο

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο η Άγκυρα θέλει ειρηνικές λύσεις. Στο Κυπριακό, αν είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δύο κρατών και αν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των δυο κρατών θα έχουν λυθεί τα μισά προβλήματα της Ανατολικής Μεσόγειου. Εμείς, είπε, δεν έχουμε καιρό να χάσουμε για άλλα πενήντα χρόνια.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στοιχείο της τουρκικής πολιτικής είναι τα κυριαρχικα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι προσπάθησαν να στείλουν 9 πλοία στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αλλά απέτυχαν».

Αναφέρθηκε στο αυριανό απόπλου του γεωτρητικού πλοίου «Αμπτουλχαμίντ Χαν» από το λιμανι Τασουτζού της Μερσίνας και δέχτηκε χειροκροτήματα από το ακροατήριο ενώ ισχυρίστηκε ότι πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην πολιτική της ισότητας.

Όσο για το Αιγαίο, είπε ότι «η Τουρκία θέλει μια σταθερή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, αλλά η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση». Τα νησιά που είναι πολύ κοντά στις ακτές μας εξοπλίζονται συνεχώς, δήλωσε, και εμείς θα ενημερώνουμε συνεχώς. Και για αυτό θα εξακολουθούμε να ενημερώνουμε κυρίως τον ΟΗΕ ότι το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών.

Για  την προαναγγελθείσα έξοδο του Τουρκικού γεωτρητικού σκάφους «Abdulhamit Han» στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε ότι αύριο θα πλεύσει στην ανοικτή θάλασσα.

Δείτε επίσης:

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος