Μ. Σχοινάς: Ιστορική η συμφωνία του Λουξεμβούργου για το μεταναστευτικό

Η Ευρώπη θα στηρίξει και θα συμπαρασταθεί στις επιχειρήσεις, θα ενισχυθεί η δεξιότητα των εργαζομένων και θα υπάρξουν ασφαλή σύνορα για όλες τις χώρες μετά και τη Συμφωνία του Λουξεμβούργου, ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Βόλο, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στην Ευρώπη και την Περιφερειακή Ανάπτυξη μέσα από τους τρόπους προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και εξήγησε ότι αυτή την στιγμή πρέπει να γίνει επικέντρωση των προσπαθειών πάνω σε τρεις τομείς.

Όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς ο πρώτος τομέας – μήνυμα είναι ότι “η Ευρώπη θα σταθεί συμπαραστάτης στις ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην προσπάθεια να βρουν και να παραμείνουν σταθερά στον δρόμο της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι ζούμε σε καιρούς μετάβασης, εξωγενών απειλών και κρίσεων και είναι πολύ σημαντικό να μη χαθεί το τρένο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και έχουμε ευτυχώς για πρώτη φορά πρωτοφανείς κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια και ο Νομός είναι από τους εθνικούς πρωταγωνιστές της ανταγωνιστικότητας. Άρα έχουν πολλά να περιμένουν από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις”.

Το δεύτερο μήνυμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς όπως είπε είναι ότι “έχει να κάνει με ένα τομέα επίσης κρίσιμο για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία και πρόκειται για τις δεξιότητες, αφού παντού όπου βρίσκομαι στην Ευρώπη, σε Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση εισπράττω το ίδιο παράπονο ότι δεν έχουμε το προσωπικό που χρειαζόμαστε στις επιχειρήσεις μας και αυτό που έχουμε συχνά δεν είναι στο επίπεδο των δεξιοτήτων που απαιτεί η σύγχρονη μετάβαση σε μια πιο ψηφιακή , πιο πράσινη Ευρώπη”.

Το τρίτο μήνυμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι ότι “Οικονομία δεν θα υπάρξει αν δεν υπάρξει μία χώρα με ασφαλή σύνορα, με κοινωνία συνεκτική που δεν αφήνει κανέναν πίσω και χαρακτηριστικά είχαμε χθες το βράδυ μία ιστορική απόφαση στο Λουξεμβούργο για τη συμφωνία μετά από δεκαετίες στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπου για πρώτη φορά έχουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ολιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και είναι μεγάλη χαρά που η συγκυρία μας επιτρέπει να τα πούμε όλα αυτά απόψε στον Βόλο.

Άλλωστε σε αυτή την Επιτροπή τα τελευταία τέσσερα χρόνια δουλέψαμε πιο συχνά σαν πυροσβέστες, παρά ως αρχιτέκτονες στο μεταναστευτικό και τρέχαμε από κρίση σε κρίση και από πρόβλημα σε πρόβλημα. Σήμερα, έπειτα από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, η διαχείριση των κρίσεων στον Έβρο, στα νησιά, στο Αιγαίο είναι πολύ καλύτερη αφού έχουμε βάλει τις βάσεις για την αποσυμφόρηση των κέντρων, αφού χτίσαμε καινούρια κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα πέντε νησιά του Αιγαίου, έχουμε δώσει πρωτοφανείς πόρους για το μεταναστευτικό , πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα και από χθες το βράδυ έχουμε και μία μόνιμη ασπίδα προστασίας και αλληλεγγύης και δεν θα χρειαστεί πλέον στο μέλλον να τρέχουμε ως πυροσβέστες , αλλά θα έχουμε ένα σύστημα , μία πλατφόρμα, μία νομοθεσία και αυτό για χώρες της πρώτης γραμμής όπως είναι η Ελλάδα, είναι κάτι το πολύ σημαντικό.

Ο κ. Σχοινάς επίσης αναφέρθηκε και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και είπε ότι “βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αναμόρφωσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις προσεχείς ευρωεκλογές, αφού αυτές θα διεξαχθούν σε έναν ακριβώς χρόνο από σήμερα. Αυτή η αναμόρφωση των κανόνων θα βοηθήσει, παρά θα εμποδίσει, οικονομίες όπως η δική μας, δηλαδή την ελληνική και η λογική θα λέει ότι οι στόχοι θα είναι πολύ πιο ευέλικτοι ,πολύ πιο προσαρμοσμένοι στα δημοσιονομικά δεδομένα των χωρών και ο δρόμος προς τη σταθερότητα θα είναι πιο ευέλικτος και όχι μονολιθικός για όλους. Πάντως οι συζητήσεις συνεχίζονται και δεν νομίζω ότι η ελληνική οικονομία έχει κάτι να φοβηθεί από τους νέους κανόνες, θα έλεγα μάλιστα το αντίθετο.”

Στην κατάμεστη αίθουσα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΣΒΘΣΕ Αθανάσιος Συριανός ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάγκη “να υπάρξει μία σταθερή κυβέρνηση στη χώρα ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να αναπτυχθεί η εθνική οικονομία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχρονική εικόνα της βιομηχανίας και στην συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στην ανάγκη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αύριο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς θα επισκεφθεί το λιμάνι του Βόλου και θα έχει συναντήσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος