Μ. Σχοινάς: Νέο θεσμικό πλαίσιο για την κυβερνοανθεκτικότητα από την Κομισιόν για τις σύγχρονες απειλές κατά της ασφάλειας

Array

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μια νέα πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα με σκοπό την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από προϊόντα με ανεπαρκή χαρακτηριστικά ασφάλειας. Μια πρώτη στο είδος της νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ θεσπίζει υποχρεωτικές απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Τα μέτρα που προτείνονται βασίζονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για ενωσιακή νομοθεσία για τα προϊόντα και θα θεσπίσουν:
α) κανόνες για τη διάθεση στην αγορά προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία για την εγγύηση της κυβερνοασφάλειάς τους·
β) βασικές απαιτήσεις για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία και υποχρεώσεις για τους οικονομικούς φορείς σε σχέση με τα εν λόγω προϊόντα·
γ) βασικές απαιτήσεις για τις διαδικασίες χειρισμού τρωτών σημείων που εφαρμόζουν οι κατασκευαστές για να εγγυηθούν την κυβερνοασφάλεια προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής, και υποχρεώσεις για τους οικονομικούς φορείς σε σχέση με τις εν λόγω διαδικασίες. Οι κατασκευαστές θα πρέπει επίσης να αναφέρουν τα τρωτά σημεία που αξιοποιούνται ενεργά και τα περιστατικά·
δ) κανόνες για την εποπτεία της αγοράς και την επιβολή.

Ο Aντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι «η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα είναι η απάντησή μας στις σύγχρονες απειλές κατά της ασφάλειας που είναι πλέον πανταχού παρούσες στην ψηφιακή μας κοινωνία. Η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας θεσπίζοντας κανόνες για τις υποδομές ζωτικής σημασίας, για την ετοιμότητα και την αντίδραση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και για την πιστοποίηση των προϊόντων κυβερνοασφάλειας. Σήμερα ολοκληρώνουμε αυτό το οικοσύστημα μέσω μιας πράξης που φέρνει την ασφάλεια σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις επιχειρήσεις μας και σε κάθε διασυνδεδεμένο προϊόν. Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ζήτημα της κοινωνίας και δεν αποτελεί πλέον υπόθεση του κλάδου.»

Η πράξη, που ανακοινώθηκε από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο του 2021 στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στηρίζεται στη στρατηγική κυβερνοασφάλειας της ΕΕ του 2020, και στη στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας του 2020, θα διασφαλίσει ότι τα ψηφιακά προϊόντα, όπως τα ασύρματα και ενσύρματα προϊόντα και το λογισμικό, θα είναι ασφαλέστερα για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ: εκτός από την αύξηση της ευθύνης των κατασκευαστών, με την επιβολή της υποχρέωσης παροχής υποστήριξης για ζητήματα ασφάλειας και έκδοσης ενημερώσεων του λογισμικού για την αντιμετώπιση προσδιορισμένων τρωτών σημείων, η πράξη θα επιτρέψει στους καταναλωτές να έχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την κυβερνοασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουν και χρησιμοποιούν.

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανέφερε ότι «δικαιούμαστε να νιώθουμε ότι τα προϊόντα που αγοράζουμε στην ενιαία αγορά είναι ασφαλή. Όπως μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα παιχνίδι ή ένα ψυγείο με σήμανση CE, η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα θα διασφαλίσει ότι τα συνδεδεμένα αντικείμενα και το λογισμικό που αγοράζουμε συμμορφώνονται με ισχυρές διασφαλίσεις κυβερνοασφάλειας. Η πράξη θα μεταφέρει την ευθύνη εκεί όπου ανήκει, σε εκείνους που διαθέτουν τα προϊόντα στην αγορά.»
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά την κυβερνοασφάλεια, η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της: είτε πρόκειται για ένα ευάλωτο κράτος μέλος είτε για ένα μη ασφαλές προϊόν κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι υπολογιστές, τα τηλέφωνα, οι οικιακές συσκευές, οι εικονικές συσκευές υποστήριξης, τα αυτοκίνητα, τα παιχνίδια… καθένα από αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια συνδεδεμένα προϊόντα αποτελεί δυνητικό σημείο εισόδου για μια κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, σήμερα τα περισσότερα προϊόντα υλισμικού και λογισμικού δεν υπόκεινται σε υποχρεώσεις κυβερνοασφάλειας. Με την εισαγωγή της κυβερνοασφάλειας εκ σχεδιασμού, η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα θα συμβάλει στην προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας της Ευρώπης και της συλλογικής μας ασφάλειας».
Με τους νέους κανόνες η ευθύνη θα μεταφερθεί στους κατασκευαστές, οι οποίοι πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας των προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ. Ως εκ τούτου, οι κανόνες θα ωφελήσουν τους καταναλωτές και τους πολίτες, καθώς και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακά προϊόντα, καθώς ενισχύουν τη διαφάνεια των ιδιοτήτων ασφάλειας και προάγουν την εμπιστοσύνη σε προϊόντα με ψηφιακά στοιχεία, αλλά και διασφαλίζουν καλύτερη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων.
Ενώ άλλες δικαιοδοσίες ανά τον κόσμο εξετάζουν τα ζητήματα αυτά, η πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα είναι πιθανό να αποτελέσει διεθνές σημείο αναφοράς, πέραν της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.
Ο προτεινόμενος κανονισμός θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με άλλη συσκευή ή δίκτυο. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για προϊόντα για τα οποία οι απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας προβλέπονται ήδη σε υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ, για παράδειγμα για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τις αερομεταφορές ή τα αυτοκίνητα.

Επόμενα βήματα

Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να εξετάσουν το σχέδιο της πράξης για την κυβερνοανθεκτικότητα. Μόλις εγκριθεί, οι οικονομικοί φορείς και τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων από τους κατασκευαστές για τα τρωτά σημεία που αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο εκμετάλλευσης και τα συμβάντα, η οποία θα ισχύει ήδη ένα έτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος, δεδομένου ότι απαιτεί λιγότερες οργανωτικές προσαρμογές από ό,τι οι άλλες νέες υποχρεώσεις. Η Επιτροπή θα επανεξετάζει τακτικά την πράξη για την κυβερνοανθεκτικότητα και θα υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με τη λειτουργία της.

Βρυξέλλες/Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος