Μ. Σχοινάς: Η αλλαγή ήδη συμβαίνει και είμαι πεπεισμένος ότι δε θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε την εργαλειοθήκη που έχουμε

«Η αλλαγή ήδη συμβαίνει» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς από την Βηρυττό αναφερόμενος στις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί η εφργαλειοποίηση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο.

«H Bηρυττός είναι ο δεύτερος σταθμός σε μία σειρά επισκέψεων που πραγματοποιώ για να υπάρξει δέσμευση με χώρες εταίρους , που αποτελούν κλειδί στο να μας βοηθήσουν , να βοηθήσουν την ΕΕ να βάλει ένα τέλος στην ανήθικη εργαλειοποίηση και τη χρήση τους σαν όπλα από το καθεστώς του Λουκασένκο. Η αλλαγή συμβαίνει» ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ήμουν στο Ντουμπάι εχθες όπου εντυπωσιάστηκα από τη δέσμευση των αρχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να εργαστούν μαζί μας για να μπει τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Θα ήθελα να χαιρετίσω δημοσίως την  απόφαση της τουρκικής πολιτικής αεροπορίας, η οποία ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες ότι θα περιορίσει επίσης αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και πήρα διαβεβαιώσεις από τους συνομιλητές μου εδώ στον Λίβανο, ότι (ο Λίβανος) είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί μας» προσέθεσε.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι « πρέπει να οικοδομήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό ενάντια στη χρήση των ανθρώπων σαν πολιτικά πιόνια.

Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σχετικά με το τι συμβαίνει: οι διακινητές πωλούν ψέματα στους ανθρώπους, διεθνή δίκτυα διακινητών, που τους μεταφέρουν στο Μινσκ και δημιουργούν την εντύπωση ότι δημιουργούν ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει μέσω χωρών εταίρων , τοπικών κόμβων και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί».

«Έχουμε ήδη θεσπίσει μία σειρά κυρώσεων εναντίον του καθεστώτος της Λευκορωσίας και τις ενδυναμώνουμε με πέμπτο πακέτο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη εβδομάδα. Εργαζόμαστε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους ώστε αυτές οι κυρώσεις να τεθούν σε ισχύ από τον Δεκέμβριο» επισήμανε.

Προσέθεσε ότι «όσον αφορά στην ΕΕ, εργαζόμαστε με εταίρους στην περιοχή για να διαβεβαιώσουμε ότι καταλαβαίνουν και συνδράμουν στις προσπάθειές μας. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για το γεγονός ότι είναι ανοιχτοί και για το εποικοδομητικό τους πνεύμα. Δεσμευόμαστε επίσης σε συνομιλίες με αερομεταφορείς τρίτων χωρών που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις και πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας φέρνουν αποτέλεσμα».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «όπως υπογράμμισε ήδη η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ισχυρά μέσα στη διάθεσή της για να δράσει. Έχει μία πολύ αποτελεσματική εργαλειοθήκη. Είμαι πεπεισμένος ότι δε θα αναγκαστούμε να την χρησιμοποιήσουμε γιατί όπως είπα η αλλαγή ήδη συμβαίνει».

«Δράττομαι επίσης αυτής της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον Λίβανο και τις αρχές του για τις σημαντικές προσπάθειες που ήδη κάνουν για να μας βοηθήσουν στο να περιορίσουμε τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία και τη συνολική δέσμευση στην κοινή διαχείριση των προκλήσεων στο μεταναστευτικό» κατέληξε

Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Βρυξέλλες 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος