M. Μπαρνιέ: Ανοικτή η πόρτα της ΕΕ για το Ηνωμένο Βασίλειο

Η Βρετανία μπορεί να αντιστρέψει το Brexit και να επιστρέψει στην ΕΕ όποτε θέλει, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ο πρώην διαπραγματευτής του Brexit δήλωσε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV ότι το Ηνωμένο Βασίλειο γνώριζε «ακριβώς» ποιες είναι οι συνθήκες για την επανένταξη στο μπλοκ και ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή».

Επιπλέον, ο κ. Μπαρνιέ επέκρινε τον χειρισμό του Μπόρις Τζόνσον στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες κατηγορώντας τον ότι δεν σεβάστηκε τη δική του υπογραφή στη συμφωνία που υπέγραψε. Ο κ. Μπαρνιέ κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι δημιούργησε «δύο χαμένα χρόνια» όταν επρόκειτο για τη σχέση ΕΕ-ΗΒ, σύροντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια νομική μάχη για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ωστόσο, είπε ότι η ΕΕ έχει αλλάξει και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή. Για να είμαστε σαφείς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η σημερινή κυβέρνηση, η επόμενη κυβέρνηση γνωρίζουν ακριβώς ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να είναι μέρος της ενιαίας αγοράς , για να είναι μέρος της τελωνειακής ένωσης για ένταξη στην ΕΕ», είπε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, με 17,4 εκατομμύρια ψηφοδέλτια υπέρ της αποχώρησης από την ένωση και 16,1 εκατομμύρια υποστηρίζοντας την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ρεύμα στρέφεται εναντίον των υπέρμαχων του Brexit.

Μια έρευνα της Omnisis που διεξήχθη νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι το 49% των ψηφοφόρων θα υποστήριζε την επανένταξη στην ΕΕ και μόλις το 31% επιθυμεί να μείνει εκτός. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι το Brexit έχει συμβάλει στον εκρηκτικό πληθωρισμό και στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής.

Ο πρώην υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άνταμ Πόζεν, κατηγόρησε την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ για τα περισσότερα από τα ζητήματα του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανταπόκριση – Βρετανία: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος