Μ. Ανατολή: Αρνητικές οι ΗΠΑ και στο γαλλικό σχέδιο απόφασης του Σ. Ασφαλείας- Διαφαίνεται ειρηνευτική συμφωνία

Οι ΗΠΑ λένε όχι και στο σχέδιο απόφασης του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κατέθεσε η Γαλλία.

Η αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε την Τετάρτη 19/5 πως η Ουάσινγκτον «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα σχετικά με το γαλλικό σχέδιο.

Το κείμενο που διένειμε η γαλλική αποστολή  στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου, απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί επίσης, να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

Γάλλοι διπλωμάτες, εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του ΣΑ  με την πεποίθηση ότι έτσι θα αυξηθεί πίεση στα εμπλεκόμενα μέρη. Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά υποστηρίζουν το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στον ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής  Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της πως μια «δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή» από το ΣΑ δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Οι ΗΠΑ, στην παρούσα φάση, επικεντρώνονται σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά την οποία του άσκησε έντονες πιέσεις για αποκλιμάκωση της βίας, εντείνονται οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κατάπαυση του πυρός μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν  με ανάρτηση του στο twitter έκανε γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογο του στο Ισραήλ Γκάπι Ασκενάζι και συζήτησαν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός. οι ΗΠΑ αναμένουν αποκλιμάκωση στο δρόμο για κατάπαυση, αναφέρει ο Αμερικανός υπουργός.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν ότι είναι ζήτημα χρόνου, η κατάπαυση του πυρός, προσδιορίζοντάς το χρονικά, σε 24 ώρες. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς, που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αιγυπτιακές πηγές, ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε κατ` αρχήν συμφωνία, και τώρα, οι μυστικές συνομιλίες επικεντρώνονται στον καθορισμό των λεπτομερειών. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τις τελευταίες 9 μέρες – τόσο μετρά ο τελευταίος κύκλος αιματοχυσίας στην περιοχή- 228 παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώθηκε ραγδαία. Η ισραηλινή πλευρά κάνει λόγο για 12 νεκρούς από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Ακόμη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι “κατέστρεψε” ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως “πόλη κάτω από την πόλη”.

Oι επιθέσεις από αέρος και οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας, πλήττοντας διάφορους στόχους, ανάμεσά τους το σπίτι του διοικητή της Χαμάς Χαν Γιούνις, ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης και εκτοξευτήρες ρουκετών.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι υπόγειες αυτές σήραγγες αυτά κατασκευάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών και μέσω αυτών η Χαμάς μετέφερε πυρομαχικά, τρόφιμα και μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε σήμερα “την αλληλεγγύη του” προς το Ισραήλ και ζήτησε να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της παλαιστινιακής Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

“Θεωρούμε ότι αυτό που κάνει το Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας, καλύπτεται από το δικαίωμα στην αυτοάμυνα”, δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,dpa,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος