Μ. Αμπάς: 1.000 ψηφίσματα του ΟΗΕ για το ζήτημα της Παλαιστίνης δεν έχουν εφαρμοστεί από το 1947

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε χτες Δευτέρα ότι περίπου 1.000 ψηφίσματα του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα «κανένα από αυτά δεν έχει εφαρμοστεί από το 1947».

Αυτό έγινε σε μια ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 75ης επετείου της Nakba στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Αμπάς θεώρησε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να τιμήσουν τη Νάκμπα «ιστορική».

Ο Αμπάς ζήτησε να υποχρεωθεί το Ισραήλ να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη ή να ανασταλεί η συμμετοχή του στον διεθνή οργανισμό.

Επεσήμανε ότι το Ισραήλ «συνεχίζει την κατοχή και την επιθετικότητα του εναντίον του λαού μας και αρνείται τη Νάκμπα».

Επέκρινε τις «μεγάλες χώρες» ότι  στέκονται άπραγες μπροστά στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και αρνούνται να λογοδοτήσει το Ισραήλ. Έχουν αποδεχτεί ότι το Ισραήλ παραμένει κράτος υπεράνω του νόμου και του παρέχουν προστασία από οποιαδήποτε ευθύνη ή τιμωρία.

Ο Πρόεδρος Αμπάς δήλωσε ότι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας έγκειται στην αναγνώριση του δικαιώματος του λαού μας στην αυτοδιάθεση, στην ανεξαρτησία του κράτους του, στη λύση του προσφυγικού ζητήματος και στην απελευθέρωση των κρατουμένων. Τόνισε μάλιστα ότι θα συνεχιστεί η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων παντού σε όλα τα διεθνή δικαστήρια και ιδίως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο όρος «Νάκμπα» χρησιμοποιείται στη διαδικασία εκτόπισης των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους το 1948 από ένοπλες σιωνιστικές ομάδες, που είναι η χρονιά που ιδρύθηκε  το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι τιμούν την επέτειο αυτή με διάφορες δραστηριότητες στις 15 Μαΐου κάθε χρόνο.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος