«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν» – Μετανιωμένη 97χρονη, πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Array

Μια πρώην γραμματέας σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, ηλικίας 97 ετών σήμερα, εμφανίστηκε μετανιωμένη, μιλώντας για πρώτη φορά για τις κατηγορίες που της προσάπτονται, στη δίκη της στο Ιτσεχόε της βόρειας Γερμανίας.

«Λυπάμαι για όλα όσα συνέβησαν. Μετανιώνω που βρέθηκα στο Στάφχοφ εκείνη την εποχή. Μόνο αυτά έχω να πω», δήλωσε η Ίρμγκαρντ Φύρχνερ.

Τις δηλώσεις που έκανε η κατηγορουμένη, η οποία μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της, Νίκλας Βέμπερ.

Η Φύρχνερ κατηγορείται για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, στη σημερινή Πολωνία. Η δίκη της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σήμερα, οι συνήγοροί της ζήτησαν από το δικαστήριο να την αθωώσει καθώς, όπως υποστηρίζουν, από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν δεν συμπεραίνεται μετά βεβαιότητας ότι η κατηγορουμένη γνώριζε ότι άνθρωποι εξοντώνονταν συστηματικά στο Στάτχοφ.

Στις 22 Νοεμβρίου η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στην πρώην γραμματέα ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Η δίκη ξεκίνησε επεισοδιακά τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η κατηγορουμένη το… έσκασε την ίδια ημέρα. Αντί να εμφανιστεί στο δικαστήριο, πήρε ταξί από το σπίτι της και πήγε σε έναν οίκο ευγηρίας. Εκεί την βρήκαν λίγες ώρες αργότερα.

Σε ηλικία 18-19 ετών, η Φύρχνερ εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου, Πάουλ Βέρνερ Χόπε και η θέση της ήταν «ουσιώδους σημασίας» για το απάνθρωπο σύστημα που επικρατούσε στο Στάτχοφ, σύμφωνα με την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν.

Στο Στάτχοφ, κοντά στο Γκντανσκ, εξοντώθηκαν περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί αντιστασιακοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος