Λουξεμβούργο: Ξεκίνησαν επισήμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός, και η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, αφετέρου, ξεκίνησαν επίσημα σήμερα Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, τις διαπραγματεύσεις με στόχο να επιτρέψουν στις δύο χώρες μια μέρα να γίνουν πλήρη μέλη της Ε.Ε.

 Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και τρίτης χώρας πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας διακυβερνητικής διάσκεψης (ΔΚΔ).

 Η έναρξη αυτών των συνομιλιών είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με κόπο μεταξύ 26 χωρών της ΕΕ, οι οποίες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την εφευρετικότητά τους για να πείσουν την 27η, την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, να μην εμποδίσει τη διαδικασία.

 Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιτάχθηκε σθεναρά σε οποιεσδήποτε ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, θεωρώντας τη χώρα απροετοίμαστη. Το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ουγγαρία εμποδίζει επίσης οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

 Ο Όρμπαν συμφώνησε τελικά να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ-27 τον Δεκέμβριο, και οι 26 ομόλογοί του αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και το Κισινάου.

 Μετά την επίσημη έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης, οι διαπραγματευτές θα αναλύσουν πρώτα τη νομοθεσία των δύο χωρών για να ελέγξουν αν είναι συμβατή με αυτή της Ε.Ε.

 Αυτό το στάδιο, γνωστό ως «screening» στην ορολογία των Βρυξελλών, διαρκεί συνήθως από ένα έως δύο χρόνια, εξήγησαν διπλωματικές πηγές.

 Αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας ή της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, τα πράγματα θα πάνε πιο γρήγορα, γιατί «έχουμε ήδη μια αρκετά ξεκάθαρη ιδέα» για την κατάσταση, τόνισε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 Ωστόσο, θα περάσουν αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, μέχρι να ανοίξουν πραγματικά τα διάφορα διαπραγματευτικά κεφάλαια.

 Και είναι απίθανο να ανοίξουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους: την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία, η οποία δεν έχει πολύ ενθουσιασμό να υποδεχθεί την Ουκρανία, αναλαμβάνει την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο οποίο συγκεντρώνονται οι υπουργοί των 27 κρατών μελών.

 Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ανοίξει τον δρόμο για τέτοιες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στα μέσα Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, η Ουγγαρία έχει μέχρι στιγμής αναβάλει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

 Στις 7 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας έχουν πλέον εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την προσχώρηση.

 Το ευρωπαϊκό στέλεχος ζήτησε από το Κίεβο να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την κατοχή ολιγαρχών. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης να δοθεί περισσότερη προσοχή στις μειονότητες, ένα μέτρο που ζήτησε έντονα η Βουδαπέστη λόγω της παρουσίας ουγγρικής κοινότητας στην Ουκρανία.

 Η ΕΕ χορήγησε στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022, σε μια εξαιρετικά συμβολική χειρονομία, λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα, καθώς και η γειτονική Δημοκρατία της Μολδαβίας.

 Η έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι μόνο ένα στάδιο μιας μακράς και επίπονης ενταξιακής διαδικασίας. Η Ουκρανία, μια χώρα με πληθυσμό άνω των 40 εκατομμυρίων κατοίκων και μεγάλη γεωργική δύναμη, αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων για να ενταχθεί στην ΕΕ, ξεκινώντας από το θέμα της οικονομικής βοήθειας.

 Από την πλευρά της, η ΕΕ σκοπεύει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει αυτή τη διεύρυνση και να βελτιώσει τη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων, η οποία είναι ήδη πολύπλοκη με 27 κράτη μέλη.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος