Λονδίνο: “Ρώσος κατάσκοπος” ο τρίτος ύποπτος για την επίθεση στο Σάλσμπερι

Η Σκότλαντ Γιάρντ κατηγόρησε τον Ρώσο “Σεργκέι Φεντότοφ”, ως τον τρίτο ύποπτο που εμπλέκεται στην επίθεση με το νευροτοξικό δηλητήριο Νόβιτσοκ στο Σάλσμπερι.

Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η αστυνομία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επιπλέον έχει στοιχεία ότι το “Σεργκέι Φεντότοφ” είναι ψευδώνυμο του Ντένις Σεργκέεφ και πρόκειται για ανώτερο αξιωματικό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, της GRU. 

Τα στοιχεία που έχει η Σκότλαντ Γιαρντ δείχνουν ότι τα ονόματα των δύο άλλων δραστών, “Ρουσλάν Μπορισόφ” και “Αλεξάντερ Πετρόβ” είναι ψευδώνυμα για τους Ανατολίι Τσέπιγκα και Άλεξάντερ Μίσκιν αντίστοιχα, και ότι είναι επίσης μέλη της GRU.

Η μακρά και επίπονη έρευνα της Σκότλαντ Γιαρντ κατάφερε να αποδείξει ότι οι τρεις τους έδρασαν μαζί στη Βρετανία το Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2018, όταν δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ.

Λονδίνο: “Ρώσος κατάσκοπος” ο τρίτος ύποπτος για την επίθεση στο Σάλσμπερι

Η ομάδα κατασκόπων φέρεται να χρησιμοποίησε έναν θανατηφόρο νευρικό παράγοντα, σε μια προσπάθεια να δολοφονήσει τον Ρώσο διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια.

Από την επίθεση πέθανε μία Βρετανή πολίτης και τέσσερα άτομα νοσηλεύτηκαν. 

Είναι η πρώτη φορά που η βρετανική αστυνομία δηλώνει για την υπόθεση “Σκριπάλ” ότι οι άνδρες που κατηγορούνται για την επίθεση στο Σάλσμπερι είναι μέλη της ρωσικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Ρωσία να εκδόσει τους τρεις άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ρωσία κατηγόρησε δια στόματος της εκπροσώπου του υπουργείο εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα το Λονδίνο, ότι σαμποτάρει σκόπιμα τους δεσμούς Ηνωμένου Βασιλείου-Ρωσίας και χρησιμοποιώντας την δηλητηρίαση του Σκριπάλ, προσπαθεί να πυροδοτήσει αντιρωσικό συναίσθημα στα ΜΜΕ και στο βρετανικό κοινό.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στις δηλητηριάσεις, που είναι η πρώτη επίθεση με χημικά όπλα σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος