Λονδίνο – Πρόταση μομφής: Τουλάχιστον 54 οι «αντάρτες» κατά του Μπ. Τζόνσον

Aνταπόκριση: Νατάσσα Καντζάβελου

Η πολιτική ζωή του Μπόρις Τζόνσον κρίνεται απόψε το βράδυ ο οποίος αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης για την ηγεσία του, αφού οι «αντάρτες» των Τόρις κατάφεραν να προκαλέσουν ψηφοφορία.
Ο Σερ Γκράχαμ Μπράντι, ο πρόεδρος της Επιτροπής του 1922, ανακοίνωσε ότι το όριο των 54 επιστολών έχει πλέον ξεπεραστεί.

Το κλίμα είναι έντονο. Ήδη δυο βουλευτές ο Τζέσε Νόρμαν και η Άντζελα Ρίτσαρντσο παραιτήθηκαν ενώ  και ο «τσάρος της κυβέρνησης» Τζον Πενροουζ κατά της διαφθοράς υπέβαλε την παραίτηση του και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η ψηφοφορία «είναι μια ευκαιρία να τερματιστούν οι μήνες εικασιών και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να χαράξει μια γραμμή και να προχωρήσει.

Ωστόσο το γεγονός οτι μεγάλος αριθμός των υπουργών του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν δημοσίως τον Βρετανό πρωθυπουργό, ανάμεσα τους ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η Λιζ Τρας η υπουργός εξωτερικών, ο Σαζιντ Τζαβιντ , ο υπουργός Υγείας και ο Γκραντ Σαπς ο υπουργος μεταφορών, πιθανολογείται ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα κερδίσει τον πρόταση μομφής

Από την άλλη πλευρά ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, δήλωσε ότι πιστεύει ότι είναι προς «εθνικό συμφέρον» η εκδίωξη του Μπόρις Τζόνσον, καθώς προέτρεψε τους βουλευτές των Τόρις να καταψηφίσουν τον Πρωθυπουργό κατά την αποψινή ψηφοφορία.

Επιπλέον ήδη στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέβηκε η λίστα των υποψηφίων διαδόχων με τον τον καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ να πρωτοστατεί, την υπουργό εξωτερικών Λιζ Τρας να ακολουθεί ενω στη λίστα είναι και το όνομα του Τζέρεμι Χάντ του πρώην υπουργού Υγείας για τον οποίο η Τέλεγκραφ ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού.

Το κλίμα που πυροδότησε τους Τόρις

Οι επιστολές ήρθαν μετά από μια συνεχή περίοδο πίεσης στον πρωθυπουργό σχετικά με τις αποκαλύψεις τωντην περίοδο των lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ , το 2020 και το 2021, για τους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο στον Τζόνσον μόνο μία φορά.

Μετά τη δημοσίευση της καταδικαστικής πλήρους έκθεσης της ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου Σου Γκρέι, υπήρξε ένα κύμα Συντηρητικών βουλευτών που ζητούσαν την αποχώρηση του πρωθυπουργού.

Η έκθεση της ώθησε αρκετούς βουλευτές να υποβάλουν επιστολές και ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τώρα μια ψήφο στην ηγεσία του λίγο λιγότερο από δυόμισι χρόνια αφότου κέρδισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των Τόρις από τη δεκαετία του 1980.

Πώς θα λειτουργήσει η ψηφοφορία

Ο Τζόνσον θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μισών βουλευτών συν ένα για να επιβιώσει δηλαδή 180 ψήφους.
Ο πρωθυπουργός έχει ανοιχτή πρόσκληση να μιλήσει στην Επιτροπή του 1922, αλλά δεν είναι γνωστό αν θα το κάνει.
Αν κερδίσει, θα παραμείνει αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός και θα μείνει απρόσβλητος για ένα χρόνο.
Αλλά αν χάσει, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την επιλογή νέου αρχηγού κόμματος
Σε ανάλογη δοκιμασία είχε μπει και η Τερέζα Μέι η οποία κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης το 2018, με τα δύο τρίτα των βουλευτών να την υποστηρίζουν. Αλλά μόλις πέντε μήνες αργότερα παραιτήθηκε αφού συνέχισε να μάχεται εναντίον των συντηρητικών βουλευτών για το Brexit.
Ωστόσο αν η νίκη στην ψηφοφορία είναι οριακή θα μπορούσε επίσης να πλήξει το κύρος του Βρετανού πρωθυπουργού και ενδεχομένως να αναγκαστεί να παραιτηθεί πιεζόμενος από το κόμμα όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Μέι, άμεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος