Λιβύη: Συμφωνία για τον τρόπο εκλογής Προέδρου

Οι εκπρόσωποι της Λιβυκής Μικτής Επιτροπής 6 + 6 ανακοίνωσαν,  χτες Τρίτη, ότι συμφώνησαν για τον τρόπο εκλογής προέδρου για τη Λιβύη.

Πρόκειται για ένα βήμα που θα συμβάλει στην επιδιωκόμενη εκλογική διαδικασία που οι Λίβυοι ελπίζουν ότι θα αποτελέσει προοίμιο για το τέλος του χάους και  της αστάθειας στη χώρα τους.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών με στόχο την προετοιμασία μιας συνταγματικής βάσης για τις εκλογές στη Λιβύη στο θέρετρο Μπουζνίκα, νότια της δυτικής πρωτεύουσας, Ραμπάτ.

Η Επιτροπή 6 + 6 περιλαμβάνει εκπροσώπους του Λιβυκού Κοινοβουλίου και του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας και καθήκον της είναι να προετοιμάσει νόμους για τις εκλογές που έχουν αναβληθεί από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο Omar Abu Boulifa, εκπρόσωπος του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας στην επιτροπή, δήλωσε ότι η επόμενη νομοθετική αρχή θα αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Πέρα από τη συμφωνία για τον τρόπο εκλογής του αρχηγού του κράτους, οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν με ταυτόχρονες διαδικασίες.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στην επιτροπή, Jalal Al-Shuwaidi, δήλωσε ότι μελετάται η επίτευξη συναινετικής φόρμουλας σχετικά με τη δυνατότητα διπλής υπηκοότητας και στρατιωτικού προσωπικού.

Η ημερομηνία των εκλογών θα συμφωνηθεί σε συντονισμό με την Εκλογική Επιτροπή, είπε ο κ. Al-Shuwaidi εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν βλέπει να γίνονται εκλογές  στο τέλος του χρόνου.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος