Λιβύη: Πιλότος των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων

Array

Ελεύθερος αφέθηκε μετά από τρία χρόνια κράτησης  πιλότος των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης,  Χαλίφα Χάφταρ, στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων των αντίπαλων πλευρών.

Όπως μετέδωσαν λιβυκά μέσα ενημέρωσης οι αρχές της Τρίπολης άφησαν ελεύθερο χθες Δευτέρα 26/12 και κρατείτο από το 2019 όταν αιχμαλωτίστηκε  σε έφοδο με σκοπό να καταληφθεί η Τρίπολη. Ανταλλάχθηκε με περίπου δεκαπέντε αιχμαλώτους της άλλης πλευράς, κατά πληροφορίες επικαλούμενες κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές.

Η ανταλλαγή έγινε στην ας Σουάριφ, μικρή κοινότητα στην περιφέρεια Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη, ζώνη που ελέγχουν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.

Οπτικό υλικό που εικονίζει τον πιλότο, με μακριά γενειάδα, τουνίκ και παραδοσιακό λιβυκό γιλέκο, κυκλοφόρησαν χθες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως  είναι γνωστό η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις και ξένους μισθοφόρους να διεκδικούν εξουσία, με φόντο τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων.

Τον Δεκέμβριο του 2019, στρατεύματα που ορκίζονταν πίστη στην κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη ανακοίνωναν πως κατέρριψαν μαχητικό/βομβαρδιστικό με πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας MiG-23 των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ νότια από τη Ζαουίγια (45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) κι αιχμαλώτισαν τον χειριστή του.

Οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ επιβεβαίωσαν την απώλεια του MiG-23, αλλά την απέδωσαν σε «τεχνική βλάβη». Αναγνώρισαν πως ο πιλότος, που έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος του μαχητικού, έπεσε στα χέρια των αντιπάλων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος