Λιβύη: Μάχες στην Τρίπολη μετά την ανακοίνωση της άφιξης του διορισμένου πρωθυπουργού από το κοινοβούλιο

Μάχες ξέσπασαν σήμερα στην Τρίπολη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της διορισμένης από το κοινοβούλιο κυβέρνησης και  υποστηριζόμενης από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ότι o πρωθυπουργός Φάτι Μπασάγα έφτασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, έδρα μέχρι σήμερα της αντίπαλης κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδει  ότι συνεχή, σφοδρά πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται στην πόλη γύρω στις 07:00 (τοπική ώρα).

Η λιβυκή Βουλή, η οποία εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ονόμασε νέο πρωθυπουργό τον κ. Μπασάγα τον Μάρτιο. Όμως ο Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, που είχε αναλάβει το αξίωμα πέρυσι, αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κάτι που προκάλεσε εκ νέου μακρά διένεξη ανάμεσα στις δύο παράλληλες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον Ισάμ Αμπού Ζαρίμπα, τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης που ονόμασε το κοινοβούλιο, «η λιβυκή κυβέρνηση θα ασκεί πλέον τα καθήκοντα της στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν διώξεις εναντίον των μελών της κυβέρνησης του κ. Ντμπάιμπα για πολιτικούς λόγους.

Η κυβέρνηση του παράλληλου  πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και σχηματίστηκε έπειτα από πολιτική διαδικασία που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2020, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στην ανακοίνωση αυτή.

Ο κ. Μπασάγα είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να εδραιώσει την εξουσία της κυβέρνησής του στην Τρίπολη, αλλά μέχρι σήμερα ο κ. Ντμπάιμπα αρνείτο να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος