Λιβερία: Αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε υποστηρικτές του εκλεγμένου προέδρου Τζόζεφ Μποακάι, πάνω από δέκα θύματα

Όχημα έπεσε χθες Δευτέρα το βράδυ πάνω σε πλήθος υποστηρικτών του πολιτικού Τζόζεφ Μποακάι, που ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στη Λιβερία μερικές ώρες νωρίτερα, με τις ως τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 θύματα, που σκοτώθηκαν σύμφωνα με το Κόμμα Ενότητας, τραυματίστηκαν κατά την αστυνομία.

«Δέκα άνθρωποι είναι νεκροί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αλί, εκπρόσωπος του Κόμματος Ενότητας του κ. Μποακάι, προσθέτοντας πως ελάχιστες αμφιβολίες έχει πως επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια του οδηγού, ο οποίος κατόπιν διέφυγε με μοτοσικλέτα.

Αξιωματικός της αστυνομίας, ο Μέλβιν Σάκο, δήλωσε πως το αυτοκίνητο όρμησε πάνω σε κόσμο και αφού χτύπησε πολλούς ανθρώπους έπιασε φωτιά. Δεν έδωσε ακριβή απολογισμό των θυμάτων, ωστόσο μίλησε για 16 θύματα, δώδεκα άνδρες και τέσσερις γυναίκες, που διακομίστηκαν στο ίδιο νοσοκομείο.

Η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει αν υπάρχουν άλλα θύματα σε άλλα νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αιμόφυρτους ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος, κάποιους να δέχονται τις πρώτες βοήθειες, άλλους ακίνητους.

Το πολυαίμακτο συμβάν έγινε τη βραδιά της ανακήρυξης από την εκλογική επιτροπή της οριακής νίκης του κ. Μποακάι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τη 14η Νοεμβρίου, στον οποίο αντιμετώπισε τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Ουεά.

Υποστηρικτές του κ. Μποακάι πανηγύριζαν τη νίκη του μπροστά στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στο κέντρο της πρωτεύουσας, όταν ανάμεσα στις 21:00 και 22:00 αυτοκίνητο σταθμευμένο σε μικρή απόσταση αρχικά έκανε σήμα με τα φώτα, προτού ο οδηγός σβήσει τα φώτα και το ρίξει πάνω στο πλήθος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος.

«Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι το όχημα υπέστη μηχανική βλάβη ή πως χάλασαν τα φρένα του, αφού,όπως μας είπαν ήταν παρκαρισμένο. Στη συνέχεια έκανε σήμα με τα φώτα στους υποστηρικτές και μετά έπεσε πάνω τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε πως «η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» και ότι «δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο οδηγός».

Ξένοι ηγέτες εξήραν την ειρηνική διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβερία, που όμως σημαδεύτηκαν από ανησυχίες για το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στη χώρα, όπου η εμφύλια σύρραξη τερματίστηκε πριν από είκοσι χρόνια, το 2003, αφήνοντας πίσω 250.000 νεκρούς και σωρεία εγκλημάτων πολέμου που έμειναν ατιμώρητα.

Ο κ. Μποακάι επικράτησε του κ. Ουεά με το 50,6% των ψήφων, έναντι 49,4%, κατά τα επίσημα αποτελέσματα. Ήταν ο αντιπρόεδρος της νομπελίστριας ειρήνης Χέλεν Τζόνσον-Σιρλίφ (2006-2018).

Παρά τον πλούτο της σε φυσικούς πόρους, η Λιβερία συγκαταλέγεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος