Νέα διάσωση μικρού κοριτσιού από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία – Επιτόπου η ΕΡΤ

Η ελληνική ΕΜΑΚ και το ΕΤΙΚ (ειδικό τμήμα Ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ απεγκλώβισαν δύο κοριτσάκια και έναν 50χρονο από τα ερείπια σε τουρκική πόλη που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο. Η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει αλλεπάλληλες επιχειρήσεις σε Αλεξανδρέττα και Άδανα

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ και το ΕΤΙΚ (ειδικό τμήμα Ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα στην Τουρκία που έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον Εγκέλαδο. Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο.

Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια.

Νωρίτερα, οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε, ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει. Νωρίτερα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. Τις αγωνιώδεις προσπάθεια παρακολουθεί η κάμερα της ΕΡΤ και ο απεσταλμένος Γιώργος Σιδέρης. Οι δυνάμεις επιχειρούν και σε άλλο σπίτι όπου ένας νεαρός έχει ειδοποιήσει για την εγκλωβισμένη μητέρα του. Συγκλονιστικές οι εικόνες και από τα Άδανα όπου βρίσκεται η έτερη κάμερα της ΕΡΤ και η απεσταλμένη Ελβίρα Κρίθαρη. Εκεί διασώστες και εθελοντές με χαλιά και κουβέρτες μεταφέραν μπάζα από 13οροφο κτήριο που έχει πέσει προκειμένου να φτάσουν στο σημείο όπου ακούστηκε μια ανθρώπινη φωνή. Ωστόσο έφθασαν αργά, ο άνθρωπος είχε καταλήξει.

Οι εικόνες δύσκολα περιγράφονται.

Την φωνούλα της 7χρονης Φατμέ άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα. Χώθηκαν κυριολεκτικά στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα. Μίλησαν μαζί της και τους περιέγραψε την κατάστασή της, καθώς το ένα χεράκι της είχε παγιδευτεί και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος επτά μέτρων. Εφεραν εργαλεία, μετακίνησαν μπάζα, ήρθε γιατρός και φορείο, αλλά ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος της.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είναι μαζί με την αποστολή μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤσημείωσε πως το κτήριο το οποίο που έπεσε ήταν νέο, υπέστη ζημιά σε δύο υποστηλώματα όμως στην κατάρρευση διατηρήθηκε ζωτικός χώρος που επέτρεψε στο παιδί να μείνει ζωντανό, ενώ απέδωσε την κατάρρευση στις εδαφικές συνθήκες.

Με ειδικά εργαλεία απομακρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της ωστόσο ήταν αργά. Ελληνες και Τούρκοι διασώστες βρίσκοντας το άψυχο τελικά σώμα του παιδιού αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια και ζήτησαν από τις κάμερες να φυγουν.

Ο άνθρωπος που πρωτάκουσε τη Φατμέ ωστόσο δεν έφυγε απο το σημείο. Κάτι είχε αντιληφθεί, τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς πίσω από την άτυχη Φατμέ, χωρίς να το ξέρουν υπήρχε η 6χρονη αδερφή της. Τα δάκρυα συνεχίστηκαν, αλλά αυτή τη φορά ήταν από χαρά. “Σιγά, σιγά, γιαβάς, γιαβάς” φώναζαν Έλληνες και Τούρκοι διασώστες καθώς έβγαζαν το παιδί με φορείο.

Νέα διάσωση μικρού κοριτσιού από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία – Επιτόπου η ΕΡΤ

Δείτε τη στιγμή της διάσωσης

Λίγο νωρίτερα ένας 50χρονος πατέρας είχε επισης καταφέρει να βγει ζωντανός με τη συνδρομη της ΕΜΑΚ. Η στιγμή χαρακτηρίστηκε από εκκωφαντική σιωπή. Μέσα χαλάσματα είναι ακομα η 6χρονη κόρη του για την οποία συνεχίζονται οι προσπάθειες, αλλά και ο μικρός του ο γιος όπως και η γυναίκα του που ειναι δυστυχώς νεκροί.

Η καμερα της ΕΡΤ κατέγραψε και την απεγνωσμένη έκκληση ενός πατέρα που ζήτησε τη βοήθεια των Ελλήνων διασωστών για να απεγκλωβίσει τους δικούς του που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σπίτι σε αποσταση 1,5 χιλιομέτρου. Σας παρακαλώ. Βοηθήστε μας, φώναζε δακρυσμένος και τραβούσε από το χέρι τα μέλη της ελληνικής ομάδας.

Σκηνές πόνου και θλίψης και στα Άδανα. Οπως μεταδίδει η Ελβίρα Κριθάρη οι προσπάθειες στα συντρίμμια 13οροφης πολυκατοικίας όπου έμεναν 90 άνθρωποι δεν έχουν αποκαλύψει επιζώντες, παρά μονο σορούς και κραυγές θρήνου από ανθρώπους που αναγνωρίζουν τους δικούς τους μεταξύ των θυμάτων. Οπως λένε όσοι γνωρίζουν το “παράθυρο” για να βρεθούν επιζώντας μένει ανοιχτό για τρία 24ωρα και έχουν ήδη περάσει τα δύο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος