Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου παρατείνεται για ακόμη τρεις εβδομάδες, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο με εκπροσώπους των δύο πλευρών. Η αρχική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε τεθεί σε ισχύ στις 16 Απριλίου, ωστόσο από τότε έχουν καταγραφεί εκατέρωθεν καταγγελίες για παραβιάσεις, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία για τη σταθερότητα της συμφωνίας.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιέζονται να τερματίσουν τη σύγκρουση με το Ιράν, αλλά «ο χρόνος τελειώνει» για την Τεχεράνη λόγω των επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «ένα πυρηνικό όπλο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί από κανέναν».
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διατήρηση της εκεχειρίας και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
- Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατζ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο να επαναλάβει τον πόλεμο κατά του Ιράν», προσθέτοντας ότι η χώρα του περιμένει ένα «πράσινο φως» από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιστρέψει η χώρα στην «λίθινη εποχή».
- Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι οι κρατικοί θεσμοί του Ιράν συνεχίζουν «να ενεργούν με ενότητα, σκοπό και πειθαρχία».
- «Δεν θα υπάρξει συμφωνία παρά μόνο όταν θα είναι η πρέπουσα και καλή για τις ΗΠΑ, τους συμμάχους μας και, στην πραγματικότητα, για όλον τον κόσμο», τόνισε ο Τραμπ.
- Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush έφτασε στην περιοχή, ανεβάζοντας σε τρία τον αριθμό των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθενται να αποκλείσουν το Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο που πρόκειται να φιλοξενήσουν, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, βάζοντας τέλος σε σενάρια που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν.
- Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Πέμπτη ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, κατηγορώντας τη χώρα για παραβίαση της εκεχειρίας.
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος