Ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον Περσικό Κόλπο μετά την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών ότι συνόδευσε δύο αμερικανικά εμπορικά πλοία εκτός των Στενών του Ορμούζ, σπάζοντας ουσιαστικά τον ιρανικό αποκλεισμό της θαλάσσιας οδού.
Η είσοδος των αμερικανικών αντιτορπιλικών στον Κόλπο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ελευθερία» που είχε προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ για την ασφαλή διέλευση των εγκλωβισμένων εμπορικών πλοίων. Οι Φρουροί της Επαάστασης του Ιράν πάντως διαψεύδουν τη διελευση των πλοίων.
Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής:
- Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι επίθεση με drone προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο λιμάνι της Φουτζάιρα
- Το Ιράν δεν είχε «καμία πρόθεση» να επιτεθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
- Ο Τραμπ απειλεί ότι το Ιράν θα «εξαφανιστεί από προσώπου γης» αν παρέμβει στην «Επιχείρηση Ελευθερία».
- Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού και εμπορικά πλοία υπό αμερικανική σημαία πέρασαν τα Στενά του Ορμούζ, ενώ το Ιράν υποστηρίζει ότι αυτό είναι «εντελώς ψευδές»
- Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να βοηθούν τα ακινητοποιημένα πλοία να απεγκλωβιστούν. Περίπου 20.000 ναυτικοί σε 2.000 πλοία έχουν εγκλωβιστεί από την έναρξη του πολέμου.
- Δύο εμπορικά πλοία -ένα της Νοτίου Κορέα και ένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- δέχθηκαν επίθεση τις τελευταίες 24 ώρες στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με ναυτιλιακή υπηρεσία. Ασφαλή τα πληρώματα.
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στο liveblog του ertnews.gr:
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος