Περισσότερος πολιτικός πολιτισμός στο τελευταίο Ντιμπέιτ στις ΗΠΑ (video)

Την κρισιμότατη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, μετέδωσε απευθείας με διερμηνεία η ΕΡΤ1, στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής 23ης Οκτωβρίου 2020.

Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία τηλεμαχία μεταξύ του Προέδρου και του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, που διεξήχθη δώδεκα μόλις ημέρες πριν από τις κρισιμότατες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Το δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία θα διεξαγόταν κανονικά την περασμένη εβδομάδα, όμως ακυρώθηκε αφού ο Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει καθώς αποφασίστηκε να γίνει ψηφιακά, επειδή ο πρόεδρος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Ο Τραμπ υποβλήθηκε σε τεστ μερικές ώρες πριν από την τηλεοπτική εκπομπή και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους που ταξίδευαν στο Νάσβιλ με το προεδρικό αεροσκάφος ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Μαρκ Μέντοους.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση έγινε υπό την σκιά και των νέων κανόνων που τέθηκαν σε εφαρμογή, προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση και οι διακοπές που χαρακτήρισαν την πρώτη συνάντηση των δύο υποψηφίων.

Παρά τον πολιτικό πολιτισμό που επικράτησε σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση οι δύο μονομάχοι είχαν την ευκαιρία να διασταυρώσουν τα αιχμηρά ξίφη τους σε αρκετές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα μετά το οριοθετημένο δίλεπτο. Σημείο αντιπαράθεσης η Οικονομία, η υγεία και η διαχείριση στο θέμα του κορονοϊού, τα ενεργειακά, ο ρατσισμός, τα οικονομικά των δύο αντιπάλων.

Οι τηλεθεατές παρακολούθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να αποφεύγει να δημοσιεύσει τα φορολογικά του στοιχεία, αλλά και κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου προς τον Τζο Μπάιντεν πως η οικογένειά του έχει βγάλει χρήματα από συμφωνίες με Ρώσους και Ουκρανούς, μέσω του γιου του Χάντερ Μπάιντεν. Αντίστοιχα ο Τζο Μπάιντεν έφερε στο προσκήνιο δημοσιεύματα που θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει μυστικό λογαριασμό στην Κίνα. Την πρώτη της εμφάνιση στο ντιμπέιτ, μετά την περιπέτειά της με τον κορονοϊό έκανε η σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια.

Τα πρώτα «πυρά» εκτοξεύθηκαν από τον  Τζο Μπάιντεν που  επέκρινε με σφοδρότητα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο  για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος κατ’ αυτόν πρακτικά του στερεί το δικαίωμα να διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.

«Κάποιος που είναι υπεύθυνος για τόσους νεκρούς δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου πως συνεχίζει «πάντα να μην έχει σχέδιο» για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. «Θα βάλω τέλος σε αυτό», πρόσθεσε προειδοποιώντας πως η χώρα οδεύει σε «μαύρο χειμώνα».

Ο Τραμπ, που απάντησε πως η κυβέρνησή του δίνει «σθεναρή μάχη» με την πανδημία, απέρριψε την πρόβλεψη αυτή, λέγοντας «δεν νομίζω διόλου πώς θα έχουμε μαύρο χειμώνα ανοίγουμε τη χώρα μας». Κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι μιλάει έτσι γιατί έχει την πολυτέλεια να αποφεύγει να βγαίνει έξω εν μέσω της πανδημίας, ενώ αντίθετα οι Αμερικανοί πρέπει να δουλέψουν. «Δεν μπορούμε να κλειδωθούμε σε ένα υπόγειο, όπως κάνει ο Τζο», είπε ο Τραμπ.

Λίγο αργότερα, σε δεύτερο χρόνο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, όμως επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα του στην Κίνα.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Τραμπ σε μια από τις ανταλλαγές του με τον Μπάιντεν. Αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει» και  συμπλήρωσε πως η χώρα «μαθαίνει να ζει» με τον ιό, πράγμα στο οποίο ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο κόσμος «μαθαίνει να πεθαίνει» από την COVID-19.

Η ανάμειξη  στις αμερικανικές εκλογές  ήταν ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης για το οποίο ο Δημοκρατικός υποψήφιος διεμήνυσε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα κληθούν να δώσουν λογαριασμό για τις προσπάθειές τους να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Οποιαδήποτε χώρα ανακατεύεται στις εκλογές μας θα πληρώσει το τίμημα εάν εκλεγώ, διότι πλήττει την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε ο Μπάιντεν,  εκτοξεύοντας παράλληλα ευθεία βολή στον αντίπαλο του λέγοντας «Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πρόεδρος είναι απρόθυμος να τα βάλει με τον Πούτιν».

Από την πλευρά του ο συνομιλητής του απέρριψε τις κατηγορίες και αντέτεινε ότι η κυβέρνησή του Μπάιντεν, πούλησε όπλα στην Ουκρανία για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ότι οι χώρες-μέλη του NATO δαπανούν πλέον πολύ υψηλότερα ποσά απ’ ό,τι όταν αναλάμβανε την εξουσία για την άμυνά τους, ενώ υπενθύμισε ότι η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Ρωσία επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο σημερινός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές.

Βρήκε μάλιστα την ευκαιρία να επαναφέρει το θέμα του γιου το Δημοκρατικού αντιπάλου του και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ουκρανία υποστηρίζοντας πως ο Χάντερ Μπάιντεν έβγαλε χρήματα εκμεταλλευόμενος το οικογενειακό επώνυμο. Απαίτησε  μάλιστα ο πρώην αντιπρόεδρος «να εξηγηθεί».

Ο Μπάιντεν  δήλωσε και πάλι ότι ο γιος του Χάντερ δεν έκανε τίποτε παράνομο στην επιχειρηματική δραστηριότητά του στην Ουκρανία ή στην Κίνα. «Ποτέ στη ζωή μου δεν έλαβα ούτε ένα σεντ από το εξωτερικό», αντέτεινε ο Μπάιντεν, λέγοντας πως οι κατηγορίες του ενοίκου του Λευκού Οίκου «δεν έχουν καμία βάση» και ο γιος του δεν έβγαλε λεφτά στην Κίνα, όπως είπε ο Τραμπ.

Ακολούθησε νέα ομοβροντία από τον Δημοκρατικό υποψήφιο που κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι άσκησε και συνεχίζει να ασκεί «εγκληματική» πολιτική έναντι των παιδιών που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια.
Εξήγγειλε ότι εάν εκλεγεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εκατομμύρια παράτυποι μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν σαφή οδικό χάρτη μπροστά τους για την απόκτηση άδειας παραμονής ή της αμερικανικής υπηκοότητας μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της προεδρίας του. Δεσμεύθηκε ταυτόχρονα ότι θα λάβει μέτρα «αμέσως» για την προστασία των παιδιών που μπήκαν παράτυπα στη χώρα, που συχνά αποκαλούνται Dreamers, «ονειροπόλοι».
Ο Τραμπ ανταπέδωσε τα πυρά, λέγοντας ότι εκείνος «έφτιαχνε κλουβιά» για να εγκλείονται οι παράτυποι μετανάστες τα οκτώ χρόνια που ήταν ο αντιπρόεδρος του Μπράκ Ομπάμα.

Υπενθυμίζεται πως αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε αυτή την εβδομάδα ότι οι γονείς περίπου 545 παιδιών οικογενειών μεταναστών που χωρίστηκαν στα σύνορα αφού τα πέρασαν παράτυπα είναι αδύνατο να βρεθούν.

Η αντιπαράθεση στο θέμα του ρατσισμού αναδείχθηκε σε μία από τις σκληρότερες, σε αυτόν τον τελευταίο γύρο, καθώς ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο  ότι «ρίχνει λάδι σε κάθε ρατσιστική φωτιά».

«Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής από όλους τους παριστάμενους σε αυτή την αίθουσα», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τραμπ, ερωτηθείς σχετικά με τις μαζικές φετινές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας, των φυλετικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο Μπάιντεν επανήλθε αμέσως, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ είναι «από τους πιο ρατσιστές προέδρους στη σύγχρονη ιστορία» των ΗΠΑ, για να δεχθεί ωστόσο την άμεση αντεπίθεση του αντιπάλου του που τον υπέδειξε ως αυτόν που έχει ψηφίσει στη μακρά πολιτική του καριέρα νόμους που οδήγησαν στο να αυξηθούν εκθετικά οι φυλακίσεις μαύρων Αμερικανών.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος  κάνοντας  την αυτοκριτική του παραδέχθηκε ότι έκανε «λάθος» τασσόμενος υπέρ αυτών των νόμων στο παρελθόν και δεσμεύθηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μη φυλακίζονται άνθρωποι για μη βίαια ποινικά αδικήματα που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών αλλά να δίνεται έμφαση στην αναμόρφωση και την κοινωνική επανένταξη.

Οι παλιές συνήθειες επέστρεψαν στο τέλος – Τα παραλειπόμενα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Χίτλερ

Μετά το τέλος της δεύτερης και τελευταίας τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, η συντονίστρια τη χαρακτήρισε «δυνατή» αναμέτρηση, έκανε λόγο περί ενός «φανταστικού» ντιμπέιτ.

Η συζήτηση έγινε — κατά το μεγαλύτερο μέρος της — σε πιο πολιτισμένο τόνο από την πρώτη εκπομπή, η σίγαση των μικροφώνων δεν χρειάστηκε, έγιναν πολύ λιγότερες διακοπές. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανώς κατέβαλε προσπάθεια να παραμείνει ευγενικός στο πρώτο στάδιο της εκπομπής, φθάνοντας στο σημείο να συγχαρεί την Κρίστεν Γουέλκερ για τον τρόπο που συντόνιζε.

Κατόπιν πάντως ο Τραμπ δεν άντεξε, επέστρεψε στις συνήθειες του, αποσπώντας τον λόγο από την παρουσιάστρια ή χλευάζοντας τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν καθώς μίλαγε.

Πάντως η συζήτηση πήγε βαθύτερα από το πρώτο ντιμπέιτ, αυτό που έμεινε στο οποίο ήταν το ακατάσχετο υβρεολόγιο, οι φωνασκίες, η κακοφωνία.

Στο σκέλος της για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Μπάιντεν καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ διότι κατ’ αυτόν ασκεί πολιτική κατευνασμού έναντι της Βόρειας Κορέας — αναφερόμενος στην αρχική στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έναντι του Αδόλφου Χίτλερ και της Γερμανίας του Γ΄ Ράιχ.

«Το να έχεις καλή σχέση με τους ηγέτες άλλων χωρών είναι καλό πράγμα», αντέταξε ο Τραμπ, ο οποίος αυτοεπαινέθηκε διότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα χάρη στις προσπάθειές του.

«Αυτό είναι σαν να λες πως είχα καλή σχέση με τον Χίτλερ προτού να αρχίσει η εισβολή» των ναζιστικών στρατευμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέταξε ο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ είπε πως παρέλαβε «ένα χάλι» από την προηγούμενη κυβέρνηση ως προς τη σχέση της χώρας του με την Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή ήταν πολύ επικίνδυνη περίοδος, οι πρώτοι τρεις μήνες της προεδρίας μου, πριν βάλουμε τα πράγματα λιγάκι σε μια σειρά», υποστήριξε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν θα συναντούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απάντησε πως θα το έκανε μόνο εάν ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας δεσμευόταν εκ των προτέρων ότι θα απεμπολήσει το βορειοκορεάτικο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως θα πιέσει την Κίνα ώστε να «ενεργεί βάσει των διεθνών κανόνων».

Ο Τραμπ θύμισε ότι εκείνος εφάρμοσε πιο σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας, ιδίως κηρύσσοντάς της εμπορικό πόλεμο.

Ανταπόκριση: Αλέξανδρος Μόρντουνταγκ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος