Λίβανος: Το Βατικανό αποσχημάτισε ιερέα – Είχε καταδικαστεί για βιασμούς ανηλίκων

Array

Ένας Λιβανέζος ιερέας, ο οποίος καταδικάστηκε το 2021 για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων, αποσχηματίστηκε από το Βατικανό, ανακοίνωσε σήμερα η Σύνοδος Πατριαρχών και Καθολικών Επισκόπων του Λιβάνου (APECL).

Στην ανακοίνωσή της η APECL αναφέρει ότι ενημερώθηκε για την απόφαση του Βατικανού να επαναφέρει τον ιερέα Μανσούρ Λαμπάκι «σε καθεστώς λαϊκού». «Προσευχόμαστε για τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή συνιστά την πρώτη αναγνώριση των εγκλημάτων του Λαμπακί από τον λιβανέζικο κλήρο, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Legal Agenda.

Το Βατικανό δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει την υπόθεση.

Ο ιερέας καταδικάστηκε ερήμην, τον Νοέμβριο του 2021, σε κάθειρξη 15 ετών από το Κακουργιοδικείο του Καλβαντός α Καέν, στη δυτική Γαλλία. Ο Μανσούρ Λαμπακί ίδρυσε και διεύθυνε από το 1991 μέχρι το 1998 το ίδρυμα «Παναγία-Παιδιά του Λιβάνου» στο Ντουβρ-λα-Ντελιβράντ, κοντά στην Καέν. Στο ίδρυμα αυτό φιλοξενούνταν ορφανά από τον Λίβανο. Ο Λαμπακί κρίθηκε ένοχος για βιασμούς πολλών νεαρών κοριτσιών.

Ο 82χρονος σήμερα Λαμπακί διέφυγε στον Λίβανο. Σε βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης το 2016, όμως ο Λίβανος δεν εκδίδει τους πολίτες του σε άλλες χώρες. Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η Legal Agenda χαιρέτισε την απόφαση του Βατικανού και ζήτησε «να μπει τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας του κλήρου».

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος