Λίβανος:Θερινή ώρα από το βράδυ της Τετάρτης μετά από αναταραχές στη χώρα

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να αρχίσει η θερινή ώρα και να προχωρήσει το ρολόι κατά 60 λεπτά το βράδυ της Τετάρτης 29/3, ανατρέποντας την προηγούμενη απόφαση του για παράταση της χειμερινής ώρας , που πυροδότησε αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Μικάτι πυροδότησε εκτεταμένη οργή όταν αποφάσισε, την Πέμπτη, να καθυστερήσει την έναρξη της θερινής ώρας μέχρι τις 20 Απριλίου. Η θερινή ώρα ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου.

 Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θεώρησε ότι αυτή η απόφαση είχε σκοπό «να ξεκουράσει τους νηστευτές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού για μια ώρα χωρίς να βλάψει κανένα άλλο Λιβανέζο, σημειώνοντας στη δήλωση του ότι, αυτή η απόφαση ελήφθη επανειλημμένα στο παρελθόν. Τόνισε δε ότι κάποιοι θεώρησαν την απόφαση πρόκληση και της έδωσαν μια διάσταση θρησκευτική που ο ίδιος δεν είχε φανταστεί.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι. Το πρόβλημα δεν είναι ένα χειμερινό ή καλοκαιρινό ρολόι που έχει παραταθεί για λιγότερο από ένα μήνα. Αντίθετα, το πρόβλημα είναι το κενό εξουσίας στην πρώτη θέση στη δημοκρατία μας , είπε προσθέτοντας με νόημα ότι για αυτό το κενό δεν φέρει καμία ευθύνη, αλλά μάλλον το ευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες . 

Την Κυριακή, ο Λίβανος ξύπνησε  με δύο διαφορετικές ώρες – Μουσουλμανική και  χριστιανική ώρα- εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης μεταξύ των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση εργασίας για παράταση της χειμερινής ώρας για ένα μήνα.

Ο Μικάτι, σουνίτης μουσουλμάνος, ανακοίνωσε την απόφαση μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του σιιτικού κοινοβουλίου Nabih Berri, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιμείνει στην παράταση της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με βίντεο της συνάντησης που δημοσιεύτηκε στον λιβανέζικο ιστότοπο Megaphone.

Ωστόσο, η Μαρωνιτική Εκκλησία, η οποία έχει επιρροή στον Λίβανο, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα παραβίαζε την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «έκπληξη», και είπε ότι δεν έγιναν διαβουλεύσεις με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη και ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα διεθνή πρότυπα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει την ώρα κατά μία ώρα το απόγευμα του Σαββάτου και χριστιανικά ιδρύματα, προγραμματισμένες εκδηλώσεις και σχολεία ανακοίνωσαν παρόμοια σχέδια.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος