Λίβανος: Πρέσβης «εισέβαλε» διαμαρτυρόμενος σε τράπεζα απαιτώντας τα λεφτά του

Array

Πολλά έχουν συμβεί με τους καταθέτες των τραπεζών στο Λίβανο μετά τον περιορισμό των αναλήψεων και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν οι επιδρομές  στις τράπεζες με τις τελευταίες  να αρνούνται μέχρι στιγμής να δώσουν στους καταθέτες τα χρήματα τους.

Τις τελευταίες ώρες έχει καταγραφεί  ίσως το πιο περίεργο από αυτά τα περιστατικά που έγιναν ποτέ.

Για πρώτη φορά, ένας διπλωμάτης πραγματοποίησε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία εντός τράπεζας στην περιοχή Hazmieh, κοντά στη Βηρυτό, για πολλές ώρες χθες, Τρίτη, προτού καταλήξει σε συμφωνία με την τράπεζα, η οποία υποσχέθηκε να υλοποιήσει το αίτημά του, που είναι να αυξήσει το ανώτατο όριο των αναλήψεων που διαθέτει ανά μήνα από 500 δολάρια σε 1000 $.

 Ο Επίτιμος Πρόξενος της Ιρλανδίας στον Λίβανο, Τζορτζ Σιάμ, επιβεβαίωσε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του μετά την αποχώρησή του από την Intercontinental Bank ότι η τελευταία του δεσμεύτηκε να συνεχίσει να του δίνει 1000 $ σε μηνιαία βάση.

Με τη σειρά της, η Γκόλντα,  σύζυγος του Σιάμ, ο οποία ήταν πρώην πρεσβευτής του Λιβάνου στο Κατάρ, την Τουρκία και τη Βραζιλία, είπε σε δήλωσή της στο CNN: «Είναι τα λεφτά μας, αλλά τα ζητιανεύουμε!!». Προσθέτοντας ότι ο σύζυγός της ήταν ανυπεράσπιστος και ειρηνικός.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η κατάληψη ήταν ανάμεσα στις 4 επιδρομές που έγιναν σε τράπεζες σε διάφορες περιοχές της χώρας χθες.

Η τραπεζική κρίση στη χώρα ανάμεσα στις χειρότερες στον κόσμο

Από το φθινόπωρο του 2019, οι λιβανικές τράπεζες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις αναλήψεις καταθέσεων, οι οποίοι αυξήθηκαν σιγά σιγά, έως ότου κατέστη σχεδόν αδύνατο για τους καταθέτες να διαθέσουν τα χρήματά τους, ειδικά αυτά που έχουν κατατεθεί σε δολάρια, ή να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό.

Ενώ οι αίθουσες αναμονής στις τράπεζες έχουν γίνει μάρτυρες διάφορων περιστατικών από την αρχή της οικονομικής κρίσης, επαναλαμβανόμενα προβλήματα σημειώνονται μεταξύ θυμωμένων πολιτών που θέλουν να πάρουν τις καταθέσεις τους και υπαλλήλων που είναι αφοσιωμένοι στις οδηγίες των διοικήσεων τους.

Η οικονομική κρίση που βιώνει ο Λίβανος θεωρείται η χειρότερη στην ιστορία του, ειδικά αφού περισσότερο από το ογδόντα 80 % τοις εκατό του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και το ποσοστό ανεργίας έχει αγγίξει περίπου το 30% τριάντα τοις εκατό.

Ενώ η Λιβανέζικη λίρα έχασε περίπου το 95% της αξίας της, λόγω της κρίσης που η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κατατάξει στις χειρότερες στον κόσμο από το 1850.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος