Λίβανος: «Ωρολογιακή βόμβα» αντιμετωπίζει η χώρα από την παράνομη μετανάστευση

Πριν από λίγες ημέρες , οι κυπριακές αρχές έσωσαν 92 λαθρομετανάστες από μια ζοφερή μοίρα, αφού ξεκίνησαν από το βόρειο Λίβανο με βάρκα προς το νησί. Το περιστατικό που δεν είναι το πρώτο και δεν θα είναι το τελευταίο, υπό το φως του νέου κύματος εκτοπισμού στη Συρία.

Η εισροή «νέων» Σύρων προσφύγων στον Λίβανο μέσω παράνομων διελεύσεων λαθρεμπορίου έρχεται σε αντίθεση με όλα τα πολιτικά σχέδια και προτάσεις για την επιστροφή των εκτοπισμένων ( περίπου 1.800.000 ) που βρίσκονται στον Λίβανο από το 2012 και απειλεί να διπλασιάσει τα βάρη από τους εκτοπισμούς.
Παράλληλα με την επιδείνωση της ασφάλειας , και χωρίς, τουλάχιστον, δυνατότητα ελέγχου και κλεισίματος των συνόρων, εκατοντάδες περάσματα χρησιμοποιούνται για να διεισδύουν χιλιάδες Σύροι, υπό την επίβλεψη και τη διευκόλυνση συμμοριών από την πλευρά του Λιβάνου αλλά και από τη Συρία.

Κατά συνέπεια, η σύγκρουση μαίνεται σήμερα στα λιβανοσυριακά σύνορα μεταξύ του λιβανέζικου στρατού, των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας από τη μια πλευρά και των επαγγελματιών διακινητών.
Ό,τι συμβαίνει στο φως της ημέρας εντείνεται και τη νύχτα και έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερμηνειών και σεναρίων που αφθονούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κατάσταση έφτασε σε σημείο που η ένταση μεταξύ της κοινότητας υποδοχής του Λιβάνου και της κοινότητας των εκτοπισμένων έχει γίνει η κορυφαία τάση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Ο ειδικός στις δημόσιες πολιτικές, τη μετανάστευση και τις υποθέσεις ασύλου, Ziad Al-Sayegh, ανεφέρε ότι αυτό που αντιμετωπίζει ο Λίβανος είναι «οργανωμένο έγκλημα που συνδυάζει λαθρεμπόριο ανθρώπων, εμπορία ανθρώπων και εξαπάτηση» ή την εκμετάλλευσή τους και συνδυάζεται μεταξύ πολύπλευρων γεωπολιτικών μηνυμάτων.

Σύμφωνα με τον Al-Sayegh, «το λαθρεμπόριο και η εκμετάλλευση ανθρώπων καθοδηγείται από μια μαφία που επιδιώκει γρήγορο οικονομικό όφελος και δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν δεν παραμείνει και στις δύο πλευρές των συνόρων, δηλαδή στη συριακή και τη λιβανική πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι παρέχεται κάλυψη σε αυτά τα άτομα σε περισσότερα από ένα επίπεδα.»

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος