Λίβανος: Οκτώ πρεσβευτές της Ε.Ε  συμφωνούν ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επτά χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφεραν σε κοινή δήλωση χτες, Πέμπτη, ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία, τονίζοντας την ανάγκη για «κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η κοινή δήλωση, που εκδόθηκε από τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας στη Βηρυτό, ανέφερε ότι οι λιβανικές αρχές είχαν σημειώσει μόνο «περιορισμένη πρόοδο» ένα χρόνο αφότου έφτασαν σε επιτελείο- συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η δήλωση, που δημοσιεύθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Λίβανο, προειδοποίησε ότι η οικονομία της χώρας θα σημειώσει περαιτέρω επιδείνωση εκτός εάν οι λιβανικές αρχές αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται συνάπτοντας συμφωνία με το ΔΝΤ.

 «Οι λύσεις στην οικονομική κρίση του Λιβάνου μπορούν να προέλθουν μόνο από το εσωτερικό του Λιβάνου και ξεκινούν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Είναι καιρός για τις λιβανικές αρχές να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά η οικονομία θα επιδεινωθεί περαιτέρω, με πιο σοβαρές συνέπειες για τον λιβανέζικο λαό.»

Η πρώτη επίσημη υποτίμηση του νομίσματος του Λιβάνου σε ένα τέταρτο του αιώνα οδήγησε τις τιμές καταναλωτή στα ύψη τον Μάρτιο, με τον πληθωρισμό των τροφίμων και των ποτών να ξεπερνά το 350% ετησίως καθώς οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν την κατάρρευση του νομίσματος με τις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου φέτος.

Μια απόφαση τον Φεβρουάριο να επιτραπεί στη λιβανέζικη λίρα να αποδυναμωθεί κατά 90% τερμάτισε τη σχετική ηρεμία του περασμένου έτους από το αυξανόμενο κόστος στον Λίβανο, η οικονομία του οποίου έχει καταρρεύσει και ανάγκασε την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς χρέους το 2020.

Αυτό έρχεται μετά την αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο, φτάνοντας το 264% ετησίως τον Μάρτιο, υπερδιπλάσιο από το τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επίσημη Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία την περασμένη Τρίτη.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος