Λίβανος – Ισραήλ: Διαμάχη χωρικών υδάτων για το κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς

Ο Λίβανος προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια σε οποιαδήποτε «επιθετική ενέργεια» σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα όπου και τα δύο κράτη εποφθαλμιούν να αναπτύξουν υπεράκτιους ενεργειακούς πόρους, αφού ένα πλοίο έφτασε στα ανοιχτά της ακτής για την παραγωγή αερίου για το Ισραήλ.

https://twitter.com/EyesOnSouth/status/1533448170293891072?s=20&t=h9mKHomugLaPVJwq_aPBgQ

Το Ισραήλ «καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει  τετελεσμένο σε αμφισβητούμενη περιοχή κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο», σύμφωνα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.

Ο πρόεδρος του ΛΙβάνου, Μισέλ Αούν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ισοδυναμούσε με πράξη επιθετικότητας και πρόκλησης, μετά την άφιξη του πλοίου αποθήκευσης και παραγωγής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Energean με έδρα το Λονδίνο.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου πρόσθεσε πάντως ότι είναι σε εξέλιξη  διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων αλλάι «οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ερμηνευθεί ως πρόκληση και επιθετική ενέργεια».

Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, χαιρέτισε την άφιξη του πλοίου.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διαφοροποιήσουμε την αγορά ενέργειας και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία», είπε.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Η Energean ανακοίνωσε ότι το πλωτό πλοίο αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής της έφτασε σήμερα στο κοίτασμα Καρίς, περίπου 50 μίλια δυτικά της πόλης της Χάιφα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν σε έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των πλευρών το 2000 για να διευθετήσουν τη μακροχρόνια διαμάχη που εμπόδισε την ενεργειακή εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Χεζμπολάχ απειλεί με επίθεση

Στον Λίβανο  η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην επίμαχη περιοχή προειδοποιώντας ότι θα αναλάβει δράση αν το Ισραήλ το πράξει.

Τόσο το Ισραήλ όσο και ο Λίβανος έχουν προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος