Λίβανος: Εσωτερική διαμάχη προκαλεί η ανέγερση της νέας αμερικανικής πρεσβείας

Οι νέες φωτογραφίες του υπό κατασκευή κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στον Λίβανο έχουν πυροδοτήσει εκτεταμένη διαμάχη και διχασμό στον Λίβανο σχετικά με τον σκοπό να υπάρξει ένα κτίριο αυτού του μεγέθους στη Χώρα των Κέδρων.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής της πρεσβείας στην περιοχή Awkar, 13 χλμ. βόρεια της Βηρυτού.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν έδειχναν το στάδιο στο οποίο έφτασε η διαδικασία κατασκευής της πρεσβείας των ΗΠΑ στον Λίβανο.

Η έκταση της νέας πρεσβείας είναι περίπου 90.000 τετραγωνικά μέτρα (στεγασμένα) κτίρια και 120.000 τετραγωνικά μέτρα ανοιχτών χώρων. Το έργο κατασκευάζεται από το Υπουργείο Εξωτερικών Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων (OBO) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Πρεσβεία ή στρατιωτική βάση;»

Δεν πέρασε απαρατήρητη η δημοσίευση από την αμερικανική πρεσβεία φωτογραφιών από τη διαδικασία κατασκευής στα social media στον Λίβανο.

Οι ακτιβιστές άρχισαν να κυκλοφορούν εκτενώς φωτογραφίες της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ.

Πολλοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για το μεγάλο μέγεθος της πρεσβείας σε μια μικρή χώρα όπως ο Λίβανος.

Ρώτησαν για «τον λόγο πίσω από την κατασκευή μιας πρεσβείας αυτού του μεγέθους σε μια από τις μικρότερες χώρες της περιοχής».

Άλλοι θεώρησαν ότι ο όρος «κτήριο πρεσβείας» ήταν ανακριβής και περιέγραψαν το νέο κτίριο ως στρατιωτική βάση υπό την κάλυψη μιας «πρεσβείας» και πρόσθεσαν: «Η πρεσβεία δεν χρειάζεται όλον αυτόν τον χώρο και τα κτίρια για να εκτελέσει το έργο της».

Στο Twitter κάλεσαν την κυβέρνηση του Λιβάνου να «διευκρινίσει τον λόγο για την αποδοχή και τη διευκόλυνση της κατασκευής της νέας αμερικανικής πρεσβείας».

Πολλοί εξέφρασαν την οργή τους για την περιβαλλοντική ζημιά του νέου κτιρίου.

Ο Σαλίμ Αούν, εκπρόσωπος του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος, εξεπλάγη από την έλλειψη κίνησης των «περιβαλλοντικών ζηλωτών» από την τεράστια κατασκευή της αμερικανικής πρεσβείας στο Άουκαρ.

Πρόσθεσε, «Δεν ακούσαμε τη φωνή κανενός να ρωτά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για την κοπή δέντρων, την απομάκρυνση ενός ολόκληρου βουνού και για τις νόμιμες άδειες».

Κάποιοι ανέβασαν σαρκαστικά στο Twitter, συγκρίνοντας το κτίριο της λιβανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον με το κτίριο της νέας αμερικανικής πρεσβείας στον Λίβανο.

Από την άλλη πλευρά, ο δικαστής Πέτρος Γερμανός, ο πρώην κυβερνητικός εισαγγελίας στο Στρατοδικείο, δημοσίευσε μια φωτογραφία της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στον Λίβανο με το σχόλιο «Η θέα αυτών των μεγαλοπρεπών βουνών ζέστανε τις καρδιές μας», που πολλοί θεώρησαν τον έπαινο του Γερμανού για τη διεύρυνση του αμερικανικού ρόλου στον Λίβανο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ορισμένοι είπαν, «Αυτή η μοναδική διπλωματική εγκατάσταση στην περιοχή… επιβεβαιώνει τη μακρά δέσμευση για τη συνεργασία μεταξύ Λιβάνου και Ηνωμένων Πολιτειών».

Άλλοι είδαν το νέο κτίριο ως «ένα όμορφο πολιτισμένο έργο για τον Λίβανο, το οποίο η διεφθαρμένη τάξη απέτυχε να κάνει».

Ένα άλλο tweet έκρινε ότι «η διαρροή αυτής της εικόνας είναι ένα μήνυμα προς τον φίλο αλλά και τον εχθρό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν τον Λίβανο».

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό τίμησε την σαράντα επέτειο από την επίθεση αυτοκτονίας της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, στις 18 Απριλίου 1983, που σκότωσε 63 άτομα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν υπεύθυνη για τους βομβαρδισμούς τη λιβανική Χεζμπολάχ, την οποία υποστηρίζει το Ιράν.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν αρνούνται ανάμειξη στην επίθεση.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος