Λίβανος: Εντοπίστηκε και καταστράφηκε τεράστιο εργαστήριο παρασκευής ναρκωτικών χαπιών Captagon

Ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε χτες Δευτέρα ότι εντόπισε και έκλεισε «ένα από τα μεγαλύτερα» εργαστήρια παραγωγής Captagon στο ανατολικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με τη Συρία, όπου το λαθρεμπόριο αυτών των ναρκωτικών χαπιών ήταν ευρέως διαδεδομένο πριν από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο στρατός σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «αφότου η Διεύθυνση Πληροφοριών έλαβε πληροφορίες για ένα μεγάλο εργοστάσιο χαπιών Captagon στην πόλη Γιαμούνεχ στο Μπάαλμπεκ, κλιμάκιο της Διεύθυνσης, υποστηριζόμενο από μια στρατιωτική μονάδα, έκανε έφοδο στο εργοστάσιο. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα».

Το προσωπικό των αρχών αποσυναρμολόγησε τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν στο εργοστάσιο, βάρους περίπου 10 τόνων, και κατέστρεψε μέρος αυτών. Κατάσχεσαν επίσης μεγάλη ποσότητα χαπιών Captagon, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης και διαφόρων άλλων ναρκωτικών ουσιών.

Η παραγωγή και το παράνομο εμπόριο Captagon στο εξωτερικό εξαπλώθηκαν ευρέως στη Συρία κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύγκρουσης που ξέσπασε το 2011. Τα έσοδα από την πώληση αυτών των χαπιών στήριξαν την κυβέρνηση του εκδιωχθέντος προέδρου καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Μετά την ανατροπή του Άσαντ, οι νέες αρχές, με επικεφαλής τον προσωρινό πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα, ανακοίνωσαν την κατάσχεση εκατομμυρίων χαπιών Captagon, αλλά το λαθρεμπόριο δεν έχει σταματήσει. Οι γειτονικές χώρες της Συρίας συνεχίζουν να ανακοινώνουν την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων αυτών των χαπιών.

Τον Ιούνιο, ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Άνας Χατάμπ ανακοίνωσε ότι οι αρχές είχαν καταστρέψει όλα τα εργαστήρια παραγωγής Captagon στη χώρα. Οι νέες συριακές αρχές είχαν προηγουμένως κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ, πρώην σύμμαχο του Άσαντ, ότι εμπλέκεται και σε επιχειρήσεις λαθρεμπορίου αυτής της ναρκωτικής ουσίας πέρα από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: mc-doualiya

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος