Λίβανος: Χωρίς πρόεδρο ο εορτασμός για την 79η επέτειο της ανεξαρτησίας του

Ο Λίβανος γιορτάζει εφέτος την 79η επέτειο της ανεξαρτησίας του, έχοντας προεδρικό κενό στην πολιτειακή ηγεσία του που διαρκεί από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Στις 22 Νοεμβρίου κάθε έτους, οι Λιβανέζοι γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Το έτος 1943,  έληξε  για τη χώρα τη λεγόμενη φάση της γαλλικής εντολής.

Οι επίσημοι εορτασμοί ξεκινούν συνήθως στον Λίβανο, με τελετές κατάθεσης στεφάνων στους τάφους των ανδρών της ανεξαρτησίας και στρατιωτική παρέλαση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία των τριών προέδρων, της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο κεντρικός εορτασμός συνήθως ακυρώνεται στον Λίβανο σε περίπτωση κενής προεδρικής θέσης. Το φαινόμενο δεν αποτελεί πρωτοτυπία καθώς η χώρα έχει δει στο παρελθόν τρεις παρόμοιες περιπτώσεις και αυτή είναι η τέταρτη φορά.

Η πρώτη φορά που ο Λίβανος καταγράφει την ακύρωση του εορτασμού της επετείου της ανεξαρτησίας λόγω του προεδρικού κενού, μετά τη λήξη της θητείας του Προέδρου Amin Gemayel το 1988.

Ο εορτασμός ακυρώθηκε επίσης το 2014 και το 2015, μετά το τέλος της θητείας του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου πρέπει να προεδρεύει των επίσημων τελετών και είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, μετά το τέλος της θητείας του Μισέλ Αούν στις 31 Οκτωβρίου, η χώρα παραμένει χωρίς πρόεδρο, ειδικά από τη στιγμή που η αποχώρηση του Αούν συνέπεσε με προσωρινή κυβέρνηση , που δεν μπορεί συνταγματικά καθώς τελεί ουσιαστικά υπό παραίτηση. Είθισται ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου, σε περίπτωση προεδρικού κενού.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος