Λιθουανία: Περισσότερη πίεση στη Μόσχα και αναπροσαρμογή κυρώσεων ζητά από την Ε.Ε

Array

Nα αυξήσει την πίεση που ασκεί στη Μόσχα η Ε.Ε και να αναπροσαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία ζήτησε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα χθες Πέμπτη μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον Ρουμάνο ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις στο Βίλνιου.

Επισήμανε πως οι κυρώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις οι ευρωπαϊκές κυρώσεις πλήττουν περισσότερο τα κράτη μέλη από ό,τι τον στόχο τους, επικαλούμενος ιδίως τα αποτελέσματα χρήσης της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, που χαρακτήρισε καλά παρά τη μείωση της ποσότητας του αερίου που διέθεσε.

Η μείωση των πωλήσεων δεν την έπληξε διότι η τιμή του αερίου αυξήθηκε, εξήγησε ο πρόεδρος της μικρής χώρας της Βαλτικής. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μελετήσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να τις αναπροσαρμόσει.

Το Βίλνιους τασσόταν εξαρχής υπέρ των πιο τιμωρητικών μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Ναουσέντα, που θέλει η ΕΕ να εγκρίνει την ένατη δέσμη κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν, να γίνει «αποφασιστικό βήμα μπροστά».

Η δέσμη αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνει περαιτέρω περιορισμούς στη ρωσική βιομηχανία όπλων, στις ρωσικές τράπεζες και στη Rosatom, τη ρωσική δημόσια επιχείρηση ατομικής ενέργειας, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ναουσέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος