Η κυβέρνηση της Λιθουανίας αποφάσισε σήμερα να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις συνοριακές της περιοχές με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έως τις 16 Μαρτίου, 2023.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει για τη συνοριακή περιοχή καθώς και για άλλα συνοριακά σημεία, όπως αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αναμένεται να εγκριθεί από τη βουλή.
Η Λιθουανία συνορεύει με τον θύλακα της Ρωσικής Βαλτικής Θάλασσας του Καλίνινγκραντ, καθώς και με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Αρχικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ίσχυε σε όλη την επικράτεια, αργότερα περιορίστηκε στις παραμεθόριες περιοχές και στις πύλες εισόδου στη χώρα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη συνοριακή περιοχή με τη Λευκορωσία κηρύχθηκε μήνες νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2021.
Η απόφαση ελήφθη καθώς ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλεξάντερ Λουκασένκο, επέτρεψε σε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν τα σύνορά της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: ATSH-ANSA
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος