Λιθουανία: Η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στην Βαλτική αποτελεί κλιμάκωση κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

“Το ρωσικό σχέδιο για την αλλαγή της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων της Μόσχας στη Βαλτική Θάλασσα αντιπροσωπεύει μια κλιμάκωση κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, αναφέρει το Reuters.

 «Μια άλλη ρωσική υβριδική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά προσπαθώντας να σκορπίσει φόβο, ανασφάλεια και αμφιβολία για τις προθέσεις της  στη Βαλτική Θάλασσα», ανάρτησε ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας στην πλατφόρμα X.

 «Πρόκειται για μια προφανή κλιμάκωση κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη σθεναρή απάντηση», πρόσθεσε.

 Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα πρότεινε αναθεώρηση της οριοθέτησης των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax την Τετάρτη, επικαλούμενο σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

 Σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, με ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο πρότεινε την προσαρμογή των θαλάσσιων συνόρων γύρω από τα ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και στην περιοχή του θύλακα του Καλίνινγκραντ.

 «Η διαδρομή των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας δια θαλάσσης θα αλλάξει», αναφέρεται στο διάταγμα. Εάν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.

 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει, για να δικαιολογήσει την προτεινόμενη αλλαγή, ότι οι σοβιετικές μετρήσεις των θαλάσσιων συνόρων το 1985 χρησιμοποίησαν ναυτικούς χάρτες από τα μέσα του 20ου αιώνα που δεν αντιστοιχούν πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

 Προς το παρόν δεν είναι σαφές από το σχέδιο νόμου τι συνεπάγεται η εφαρμογή της ρωσικής πρότασης ή αν έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις με άλλα κράτη που βρέχονται από τη Βαλτική Θάλασσα, σημειώνει το Reuters.

 «Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν τις πληροφορίες από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ.

 “Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ρωσία δεν έχει έρθει σε επαφή με τη Φινλανδία για αυτό το θέμα. Η Φινλανδία ενεργεί, όπως πάντα, ήρεμα και βασισμένη σε γεγονότα”, πρόσθεσε.

 Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βαλτόνεν, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και κατηγόρησε το γειτονικό κράτος ότι σπέρνει «σύγχυση».

Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος