Λισαβόνα: Συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Στη Λισαβόνα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος συναντάται στις 11.30 ώρα Ελλάδας με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας (PS) Αντόνιο Κόστα.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται στα γραφεία του PS θα συζητηθεί κυρίως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα ο σχεδιασμός της Πορτογαλίας για την διάθεση στην αγορά  26.000 δημοσίων κατοικιών έως το 2026 σε προσιτό κόστος ώστε να ευνοηθούν οικογένειες που δεν έχουν ανταπόκριση μέσω της αγοράς και αποτελούν κυρίως οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Επί σειρά ετών η Πορτογαλία υποφέρει από έκρηξη τιμών στα ακίνητα που αύξησε τις τιμές των κατοικιών, τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση. Την τελευταία δεκαετία η τιμή πώλησης έχει εκτοξευθεί κατά 56,8% και η τιμή ενοικίασης κατά 24,4%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό για την ενεργειακή κρίση και την “ιβηρική εξαίρεση” στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τη νέα στρατηγική για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ε.Ε.

Στη συνάντηση θα παραβρίσκονται η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του PS Jamila Madeira, ο αντιπρόεδρος του PS και υφυπουργός Ανάπτυξης Francisco André όπως και ο ευρωβουλευτής Pedro Marques. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με την Jamila Madeira και σειρά συναντήσεων τόσο με εκπροσώπους του κόμματος όσο και με μέλη της κυβέρνησης Κόστα μέχρι αργά το βράδυ.

Ειδικότερα ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών για την Διεθνοποίηση Eurico Brilhante Dias, αρμόδιο για την εξωστρέφεια των πορτογαλικών επιχειρήσεων,  τον υπουργό Σχεδιασμού Nelson de Sousa και τέλος τον υπουργό Οικονομίας και Ψηφιακής Μετάβασης Pedro Siza Vieira.

Πολιτική επικαιρότητα στην Πορτογαλία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του κ. Ανδρουλάκη συμπίπτει με την πλέον σημαντική εβδομάδα για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Πορτογαλία καθώς αύριο Τρίτη συνέρχεται για πρώτη φορά η ολομέλεια της πορτογαλικής Βουλής μετά τις εκλογές της 30ης Ιανουαρίου όπου το Partido Socialista (PS) εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 41,% και 120 βουλευτές. Την Τετάρτη 30 Μαρτίου ορκίζεται η νέα κυβέρνηση Κόστα ενώπιον του Πορτογάλου πρόεδρου της Δημοκρατίας Marcelo Rebelo de Sousa, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της αποτελείται από 18 υπουργεία και τα 9 εξ αυτών περνούν σε γυναίκες υπουργούς.

Οι δύο μήνες πολιτικής παράλυσης στην Πορτογαλία οφείλονται στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας το οποίο διέταξε την επανάληψη των βουλευτικών εκλογών της 30ης Ιανουαρίου μόνο για τους ψηφοφόρους Πορτογάλους της διασποράς (κυρίως στην Ε.Ε.) που ανέρχονται σε 157.000. Την προσφυγή έκανε το συντηρητικό κόμμα PSD μετά την διαπίστωση ότι η ψηφοφορία σε 150 εκλογικά τμήματα ήταν άκυρη γιατί οι εκλογείς της διασποράς δεν συνόδευαν την ψήφο τους με την αστυνομική τους ταυτότητα όπως επιβάλλονταν.

Ο νέος έλεγχος της ψηφοφορίας έδωσε δύο επιπλέον βουλευτές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο βλέπει έτσι την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία ακόμη πιο ενισχυμένη με 120 έδρες. Το συντηρητικό PSD έρχεται δεύτερο με 77 έδρες και ποσοστό 29,4% ενώ τρίτο κόμμα αναδείχτηκε για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα Τσέγκα που από μία έδρα στις προηγούμενες εκλογές φθάνει τώρα τις 12 και ποσοστό 7,2%.

Η Πορτογαλία οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές στις 30 Ιανουαρίου 2022 καθώς ο Αντόνιο Κόστα δεν κατάφερε να πετύχει τη στήριξη των κυβερνητικών εταίρων του και να υπερψηφίσει τους προϋπολογισμούς του 2022. Οι πρώην εταίροι του, το Bloco de Esquerda (BE) – από 19 έδρες έπεσαν στις 5- και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP) – από 10 έδρες έπεσαν στις 6.

Ο Αντόνιο Κόστα θα είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων του 1974 ενώ ήδη διανύει την τέταρτη θητεία του ως πρόεδρος του PS.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος