Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η επακόλουθη παγκόσμια ενεργειακή κρίση αποτέλεσαν βασικό θέμα συζήτησης στην ιστορική συνάντηση μεταξύ των προέδρων Αμερικής και Κίνας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ότι τα στενά του Ορμούζ πρέπει να είναι ανοικτά για την ελεύθερη ροή της ενέργειας. Αυτό αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος στην οποία προστίθεται ότι Τραμπ και Σι συζήτησαν πώς θα συνεχισθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον τερματισμό της ροής των πρόδρομων χημικών ουσιών της φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ καθώς και την αύξηση των κινεζικών αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, αναφέρεται στη δήλωση.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο Σι εξέφρασε αντίθεση στην επιβολή διοδίων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά και εμφανίστηκε θετικός σε αυξημένες αγορές αμερικανικού πετρελαίου, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Κίνας από το πετρέλαιο του Κόλπου.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τρόπους περιορισμού της ροής χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαιντανύλης προς τις ΗΠΑ.
Η Ταϊβάν, ωστόσο δεν αναφέρεται στη σύνοψη του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση, η οποία περιγράφεται ως «καλή».
«Ο πρόεδρος Τραμπ είχε μια καλή συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι. Τα δύο μέρη συζήτησαν μέσα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες», ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.
Σι προς Τραμπ: «Η Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις»
Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι ο τρόπος διαχείρισης της Ταϊβάν θα καθορίσει τη σταθερότητα των σινοαμερικανικών σχέσεων.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε:
«Αν το ζήτημα της Ταϊβάν αντιμετωπιστεί σωστά, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα διατηρήσουν συνολική σταθερότητα. Διαφορετικά, οι δύο χώρες κινδυνεύουν με αντιπαραθέσεις και ακόμη και συγκρούσεις, θέτοντας ολόκληρη τη σχέση σε μεγάλο κίνδυνο».
Η προειδοποίηση ήρθε σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει εγκρίνει πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ταϊβάν, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκινήσει η παράδοσή του.
Η Κίνα θεωρεί την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση βίας για την επανένωσή της με την ηπειρωτική χώρα.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη»
Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Σι έκανε ειδική αναφορά στην αποκαλούμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σύγκρουσης ανάμεσα σε μια ανερχόμενη δύναμη και μια κυρίαρχη υπερδύναμη.
Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ιστορία και ο κόσμος αναρωτιούνται «αν οι δύο χώρες μπορούν να υπερβούν την “Παγίδα του Θουκυδίδη” και να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων».
Η θεωρία βασίζεται στην ανάλυση του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Θουκυδίδης για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, σύμφωνα με την οποία η άνοδος της Αθήνας και ο φόβος που αυτή προκάλεσε στη Σπάρτη οδήγησαν αναπόφευκτα σε πόλεμο.
«Η συνεργασία ωφελεί και τις δύο πλευρές, ενώ η αντιπαράθεση βλάπτει και τις δύο», τόνισε ο Σι.
Τραμπ: «Είναι τιμή μου να είμαι φίλος σου»
Από την πλευρά του, ο Τραμπ επέλεξε πιο θερμούς και φιλικούς τόνους απέναντι στον Σι.
«Είσαι σπουδαίος ηγέτης. Μερικές φορές δεν αρέσει στους ανθρώπους όταν το λέω, αλλά το λέω έτσι κι αλλιώς, γιατί είναι αλήθεια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Είναι τιμή μου να είμαι μαζί σου. Είναι τιμή μου να είμαι φίλος σου», πρόσθεσε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας «θα είναι καλύτερες από ποτέ».
Ο Τραμπ απέφυγε να αναφερθεί δημόσια στις διαφωνίες για την Ταϊβάν ή τον πόλεμο με το Ιράν.
Εμπόριο και επιχειρηματικές συμφωνίες στο προσκήνιο
Κεντρικός στόχος της αμερικανικής πλευράς παραμένει η ενίσχυση των εμπορικών δεσμών με την Κίνα.
Ο Τραμπ επιδιώκει συμφωνίες για αυξημένες κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας, βοδινού κρέατος, αεροσκαφών και ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης εμπορικών διαφορών ώστε να αποφευχθεί νέα εμπορική σύγκρουση.
Ο Σι δήλωσε σε Αμερικανούς επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον Τραμπ ότι «η πόρτα της Κίνας προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα ανοίγει όλο και περισσότερο».
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε προσωπικά στον Σι τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή, μεταξύ των οποίων ο Έλον Μασκ, ο Τιμ Κουκ και ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ.
Σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα, οι επιχειρηματίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για βαθύτερη παρουσία στην κινεζική αγορά.
Το Πεκίνο ζητά «όρια στον ανταγωνισμό»
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σε έναν νέο «στρατηγικό και σταθερό προσανατολισμό» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας για τα επόμενα τρία χρόνια και πέραν αυτών.
Σύμφωνα με το Xinhua, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η νέα αυτή προσέγγιση θα πρέπει να περιλαμβάνει «όρια στον ανταγωνισμό» και σωστή διαχείριση των διαφορών μέσω πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σι επιχειρεί να θέσει σαφείς «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην Ουάσιγκτον, κυρίως στο ζήτημα της Ταϊβάν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καθησυχάσει την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα ότι η Κίνα παραμένει ασφαλής και κερδοφόρα αγορά για επενδύσεις.
Εντυπωσιακή τελετή και κρατικό δείπνο
Η σύνοδος συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή υποδοχής στο Μέγαρο του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν, με στρατιωτικές τιμές, κόκκινα χαλιά και παιδιά που κρατούσαν κινεζικές και αμερικανικές σημαίες.
Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν επίσης τον Ναό του Ουρανού, μνημείο του 15ου αιώνα, ενώ αργότερα ο Τραμπ παρακάθισε σε επίσημο κρατικό δείπνο προς τιμήν του.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος