Λευκορωσία: Βίντεο “ομολογίας” και από τη σύντροφο του Προτάσεβιτς – Αντιμέτωπη με 12ετή ποινή φυλάκισης

Η 23χρονη Ρωσίδα σύντροφος του Ρόμαν Προτάσεβιτς, Σόφια Σαπέγκα, η οποία κρατείται στο Μινσκ ενδέχεται να κατηγορηθεί για υποκίνηση εθνικού μίσους και κοινωνικής εχθρότητας, αναφέρει το Sputnik της Λευκορωσίας, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την τρίτη παράγραφο του 130ου άρθρου του Ποινικού Κώδικα της Λευκορωσίας, η ποινή προβλέπει φυλάκιση για τις παραπάνω κατηγορίες, μέχρι και 12 έτη. Εντός της ημέρας η Σόφια Σαπέγκα αναμένεται να έχει συνάντηση με το δικηγόρο της.

Η Σαπέγκα, σύμφωνα με τον πατέρα της, κρατείται στο κέντρο κράτησης της παλιάς KGB. Όπως είπε ο δικηγορος της Αλέξανδρος Φιλάνοβιτς, πέρασε απο ανάκριση και η προφυλακισή της παρατάθηκε για δύο μήνες καθώς, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ υπάρχουν υποψίες από την πλευρά της Λευκορωσίας πως διέπραξε εγκλήματα ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο φέρεται να “ομολογεί”. Μιλώντας γρήγορα, ευρισκόμενη εμφανώς σε δύσκολη θέση, η 23χρονη σύντροφος του Ρόμαν Προτάσεβιτς, που κρατείται στο Μινσκ, φέρεται να παραδέχεται πως δημοσιοποιούσε προσωπικές πληροφορίες για αξιωματικούς, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Στις 23 Μαϊου 2021, ταξίδεψα με το ίδιο αεροπλάνο με τον Ρόμαν Προτάσεβιτς. Είμαι επίσης συντάκτρια στο κανάλι Τelegram «Chernaya Kniga» που μεταδίδει προσωπικές πληροφορίες για εσωτερικές υποθέσεις των αξιωματικών.»

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη γειτονική Λιθουανία, έγραψε στο Twitter πως η Σαπέγκα φαινόταν να βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση.

Ο Φράνακ Βιατσόρκα, σύμβουλος της Τιχανόφσκαγια, έγραψε στο Twitter πως η ομολογία της Σαπέγκα φαίνεται πως έγινε υπό πίεση. «Είναι ένοχη επειδή είναι φίλη του Ρομάν. Και την ανάγκασαν να ομολογήσει ‘εγκλήματα’ που δεν διέπραξε», έγραψε.

Η μητέρα της Σαπέγκα, η Άννα Ντούντιτς, δήλωσε χθες, Τρίτη, σε συνέντευξή της στο Reuters πως η κόρη της είναι αθώα και βρισκόταν απλώς στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

«Είναι ένα πολύ σκληρό κορίτσι με την ηθική έννοια. Θα τα καταφέρει, θα αντέξει, είμαι σίγουρη για αυτό». Οι γονείς της δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς δεν έχιυν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της. «Οι ελπίδες μου τώρα εναπόκειται σε ένα θαύμα και στη γνώση ότι η κόρη μου σίγουρα δεν είναι ένοχη για τίποτα», δήλωσε η μητέρα της.

Η Σαπέγκα αισθανόταν καλά και δεν διαμαρτυρήθηκε για ανάρμοστη μεταχείριση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκορωσία.

Η Σόφια, Ρωσίδα υπήκοος, βρίσκεται στο τελευταίο έτος σπουδών διεθνούς δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Βίλνιους.

Πληροφορίες Reuters, Ανταπόκριση Αχ. Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος