Λευκορωσία – Πολωνία: Τουλάχιστον 10 θάνατοι μεταναστών — Ρωσική επίδειξη δύναμης και τουρκική «υποχώρηση»

Το Κρεμλίνο δεσμεύθηκε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα συνεχιστούν, παρά τις απειλές της Λευκορωσίας. Ωστόσο «αρκετά ανησυχητικές» χαρακτηρίζονται τόσο από την Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες οι πληροφορίες για «ύποπτες κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων».

Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, ενώ ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν συμβουλεύθηκε τη Μόσχα προτού απειλήσει την ΕΕ ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν στο μεταξύ πως διεξάγουν κοινά γυμνάσια αερομεταφερόμενων μονάδων στη δυτική Λευκορωσία, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Σύμφωνα με το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας «τακτική» μονάδα αλεξιπτωτιστών των δύο χωρών κάνει γυμνάσια σε περιοχή της περιφέρειας Γκρόντνο ενώ συμμετέχουν ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη IL-76 και ελικόπτερα των λευκορωσικών δυνάμεων.

Σαρλ Μισέλ: «Ευχαριστώ τις τουρκικές αρχές»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή, όπως ο ίδιος αναφέρει, συμφώνησε να εμποδίσει τους πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης, που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία, να αγοράζουν εισιτήρια ή να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα για το Μινσκ στα τουρκικά αεροδρόμια.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς καλωσόρισε επίσης την κίνηση.

Ο επίσημος λογαριασμός της Τουρκικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας στο Twitter αναφέρει πως ελήφθη απόφαση να επιλυθεί «το πρόβλημα των παράνομων συνοριακών διελεύσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Λευκορωσία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απόφαση να απαγορευθεί η έκδοση εισιτηρίων και η επιβίβαση σε πτήσεις ισχύει «μέχρι νεωτέρας».

Η ΕΕ βρισκόταν σε συνομιλίες με διεθνούς αερομεταφορείς, όπως η Turkish Airlines, για να τους ζητήσει να σταματήσουν να εκδίδουν εισιτήρια άνευ επιστροφής προς το Μινσκ, απ’ όπου η ΕΕ καταγγέλλει πως οι μετανάστες μεταφέρονται στα πολωνικά σύνορα ως μέσο άσκησης πίεσης στην ΕΕ.

Πολωνία: Πληροφορίες για 10 νεκρούς

Πάνω από 2.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, βρίσκονται εδώ και ημέρες αποκλεισμένοι κάτω από δύσκολες συνθήκες στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, η οποία τους εμποδίζει να περάσουν στο έδαφός της.

Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα «Gazeta Wyborcza», δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες στη μεθοριακή ζώνη.

Πολωνός Πρόεδρος: Θωρακιζόμαστε – Δεν αποκλείεται σύραξη

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επισκέφθηκε τη μεθόριο με τη Λευκορωσία αργά χθες, ημέρα κατά την οποία γιορτάζεται στην Πολωνία η Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Η Πολωνία δηλώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται, στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής και η Ουκρανία έχει τεθεί σε συναγερμό, πυροδοτώντας φόβους για ένοπλη σύρραξη, ενώ αμερικανικές πηγές προβάλλουν και σενάριο ρωσικής εισβολής .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί το Μινσκ ότι οργάνωσε αυτές τις μεταναστευτικές κινήσεις, χορηγώντας βίζες και ναυλώνοντας πτήσεις, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης πως νέες κυρώσεις θα επιβληθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο καθεστώς του Λουκασένκο.

Η συνοριοφυλακή της Πολωνίας έγραψε στο Twitter ότι  για  223 απόπειρες από μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός της.

Ρεπορτάζ- ΕΡΤ: Ανδριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος