Λευκορωσία: Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο Λουκασένκο

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο απειλώντας τη Δύση με αντίποινα. Η πληροφορία για βόμβα ισχυρίστηκε ότι προήλθε από την Ελβετία κάτι που διέψευσαν όμως κατηγορηματικά οι ελβετικές αρχές. Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για την υγεία του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της φίλης του που κρατούνται σε φυλακές του Μινσκ. Φόβους για τη ζωή τους εκφράζουν οι γονείς τους καταγγέλλοντας βασανιστήρια και κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο υποστήριξε σήμερα πως δεν γνώριζε ότι ο αντιφρονών μπλόγκερ επέβαινε στην πτήση που εξετράπη στο Μινσκ, αλλά ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Το Κρεμλίνο λαμβάνοντας θέση είπε ότι δεν έχει κανένα λόγο να μην πιστεύει τις εξηγήσεις της Λευκορωσίας. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή συναντιέται ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Λουκασένκο, ενώ στις 16η Ιουνίου, ο Πούτιν θα συναντηθεί με Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.

Ο Προτασέβιτς, εξόριστος αντιπολιτευόμενος μπλόγκερ, συνελήφθη στο Μινσκ την Κυριακή αφού η Λευκορωσία απέστειλε μαχητικό αεροσκάφος και το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί με την πρόφαση πληροφορίας για ύπαρξη βόμβας που αποδείχθηκε ψευδής, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο Λουκασένκο δήλωσε νωρίτερα σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο αφού η αυτοεξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι η σχεδιάζεται νέα φάση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία. Κάλεσε σε ανάληψη δράσης υπέρ της Λευκορωσίας σε όλο τον κόσμο στις 29 Μαΐου.

«Ο Λουκασένκο πέρασε κόκκινη γραμμή με την αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair και έχει γίνει απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα της εκτροπής της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Το περασμένο καλοκαίρι ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο αφού ο ίδιος κήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τους αντιπάλους του νοθεύτηκαν, ωστόσο οι κινητοποιήσεις έχασαν τη δυναμική τους εν μέσω σαρωτικών μέτρων καταστολής από τις αρχές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογραφος από Κίεβο χαρακτήρισε τον Λουκασένκο «τοπικό δικτάτορα που έβγαζε και λίγο γέλιο, μέχρι που έπνιξε τη χώρα του στο αίμα». «Σήμερα, ο πολύς κόσμος έμαθε για το σοβαρό πρόβλημα που υπήρχε τόσον καιρό στην Λευκορωσία» είπε.

Μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις ο Μάνος Καραγιάννης Αν. Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας ΠΑΜΑΚ σημείωσε πως το διακύβευμα τώρα είναι η αξιοπιστία της ΕΕ που θα εδραιωθεί από την αυστηρότητα των κυρώσεων που θα επιβάλλει. Προκύπτει ευρύτερο θέμα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στη Λευκορωσία. Αν επιβληθούν κυρώσεις για τη σύλληψη του νεαρού δημοσιογράφου ίσως ανοίξει ο δρόμος και για άλλες χώρες που περιποιούν τέτοιες πρακτικές σε δημοσιογράφους, όπως η Τουρκία. Όσο για τη στάση της χώρας είπε «πολύ σωστά βγήκε προς τα μπρος. Καλώς ή κακώς η πολιτική αυτή αεροπειρατεία συνέβη στο ελληνικό έδαφος. Εμπιστεύομαι την ελληνική κυβέρνηση και όχι την αεροπορική εταιρεία ως προς τις δηλώσεις τους» είπε.

Σε σχέση με το αν η κρίση δημιουργεί κίνδυνους σε σχέση με τα συμβόλαια για το φυσικό αέριο, ήταν κατηγορηματικός πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Τα συμβόλαια δεν σπάνε έτσι εύκολα. Μπορεί να δούμε εμπρηστικές δηλώσεις και συμβολικές κινήσεις, αλλά οι τόνοι θα πέσουν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος