Λευκορωσία: Απελάθηκε ο Γάλλος πρεσβευτής λόγω μη επίδοσης διαπιστευτηρίων

Η πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της Νικολά ντε Μπουιγιάν ντε Λακόστ, εγκατέλειψε τη χώρα, όπως απαίτησε το Μινσκ δίνοντάς του προθεσμία μέχρι σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με λευκορωσικά ΜΜΕ, απελάθηκε διότι δεν πήγε ποτέ να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωσή της αναρτηθείσα στον ιστότοπο της, η πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκορωσία διαβεβαίωσε πως ο διπλωμάτης είχε υποβάλει την 8η Δεκεμβρίου 2020 «υπογεγραμμένο αντίτυπο των διαπιστευτηρίων του» στον υπουργό Εξωτερικών, τον Βλαντίμιρ Μακέι.

Η Γαλλία – όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου 2020, στις οποίες ο 67χρονος αρχηγός του κράτους εξασφάλισε 6η συναπτή θητεία. Η διαδικασία, στην οποία καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση εκτεταμένη νοθεία, πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμμαχο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν σειρά κυρώσεων στην κυβέρνηση του κ. Λουκασένκο εξαιτίας της καταστολής της αντιπολίτευσης.

Η Λευκορωσία έχει διακόψει τις σχέσεις της και με άλλους ως πρότινος συνομιλητές της στη Δύση.

Τον Μάρτιο, απέλασε όλο το προσωπικό της πρεσβείας της Λετονίας, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή, επειδή οι λετονικές αρχές χρησιμοποίησαν σημαία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια αγώνα χόκεϊ επί πάγου.

Τον Αύγουστο, απέσυρε τη συναίνεσή της στον διορισμό της αμερικανίδας πρεσβεύτριας Τζούλι Φίσερ, που είχε επιβεβαιωθεί τον Δεκέμβριο. Θα ήταν η πρώτη απεσταλμένη των ΗΠΑ στην πάλαι ποτέ σοβιετική δημοκρατία που θα αναλάμβανε το πόστο από το 2008.

Έκτοτε, οι αρχές μπόρεσαν να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, φυλακίζοντας εκατοντάδες αντιπολιτευόμενους και κλείνοντας δεκάδες ΜΜΕ και ΜΚΟ. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν όλοι στη φυλακή ή αναγκάστηκαν να εξοριστούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος