Λετονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην υπουργό Κοινωνικής Προστασίας

Η Evika Silina, η σημερινή υπουργός κοινωνικής προστασίας στη Λετονία, διορίστηκε την Πέμπτη από τον πρόεδρο της χώρας για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Krisjanis Karins, τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός στο τέλος της θητείας του ανακοίνωσε στα μέσα Αυγούστου ότι παραιτείται από τη θέση αυτή, επικαλούμενος την «έλλειψη δυναμισμού» εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Λετονία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεξήγαγε τις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2022.

Η 48χρονη Evika Silina είναι μέλος του κόμματος New Unity (κέντρο) της Karins.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης και οι υπουργοί στο τέλος της θητείας τους θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να εγκριθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο από τη βουλή.

“Οι συζητήσεις (στον συνασπισμό) πρέπει να είναι σύντομες και συνοπτικές”, είπε η Σιλίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Λετονό πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, ο οποίος την διόρισε.

Ο σημερινός τριμερής συνασπισμός που θα μπορούσε να φτάσει ξανά στην διακυβέρνηση της χώρας σχηματίζεται από τη Νέα Ενότητα, την Ενωμένη Λίστα των κεντρώων, περιφερειακών και πράσινων κομμάτων και την κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία. Έχει 53 ψήφους στο κοινοβούλιο.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνασπιστεί  η Νέα Ενότητα με την Ένωση Πρασίνων και Αγροτών, η οποία εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους της υπαίθρου, και με τους Προοδευτικούς (αριστερά), αλλά αυτός ο συνασπισμός έχει μόνο 52 έδρες στο κοινοβούλιο.

Πριν παραιτηθεί, ο απερχόμενος πρωθυπουργός προσπάθησε να διευρύνει τον συνασπισμό του με τους Προοδευτικούς, αλλά αυτή η πρωτοβουλία μπλόκαρε η Εθνική Συμμαχία. Απόφοιτη από νομική σχολή και με μεταπτυχιακό, η Σιλίνα εξελέγη βουλευτής τον περασμένο Οκτώβριο και διορίστηκε υπουργός κοινωνικής προστασίας.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος