Λετονία: Ενισχύει τη δύναμη των συνοριοφυλάκων στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Οι λετονικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη την κινητοποίηση πρόσθετων συνοριοφυλάκων και την αποστολή μονάδων των ενόπλων δυνάμεων στα σύνορα με τη Λευκορωσία λόγω της αυξανόμενης απειλής «υβριδικού πολέμου», με αναφορά στην παράνομη είσοδο μεταναστών, αναφέρει η EFE.

Η Λετονική Συνοριακή Φρουρά ενημέρωσε σε ανακοίνωσή της για «πρόσθετη κινητοποίηση των συνοριακών αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων», καθώς και για την αναστολή των διακοπών.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι η κάτοχος του χαρτοφυλακίου, Inara Murniece, έδωσε οδηγίες στις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις να στείλουν επιπλέον στρατεύματα για να υποστηρίξουν τη συνοριακή αστυνομία στο έργο της για την υπεράσπιση των συνόρων με τη Λευκορωσία.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν αφού οι αρχές της βαλτικής χώρας ανακοίνωσαν ότι είχαν αναχαιτίσει 96 άτομα που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στη Λετονία από τη Λευκορωσία το βράδυ της Δευτέρας προς την Τρίτη.

Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους αριθμούς των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μέχρι στιγμής φέτος, 5.799 μετανάστες έχουν αποτραπεί να εισέλθουν στη χώρα μέσω των συνόρων μεταξύ Λετονίας και Λευκορωσίας, ενώ 292 έχουν εισαχθεί στη χώρα της Βαλτικής για ανθρωπιστικούς λόγους. Ο αριθμός ξεπερνά ήδη τα 5.286 άτομα που αναχαιτίστηκαν το 2022.

Ο όρος «υβριδικός πόλεμος» χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις της Βαλτικής και αναλυτές ασφαλείας για να αναφερθούν στη στρατηγική της Λευκορωσίας να προσελκύει μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, και στη συνέχεια να τους αναγκάζει να διασχίζουν τα σύνορα με γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος