Λεονάρδος Μπελέρης: «Δυστυχώς η αλβανική πλευρά δείχνει αδιαλλαξία – Άδικη και παράνομη η κράτηση του αδελφού μου

Για την υπόθεση της συνέχισης της φυλάκισης του Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη, μίλησε στο Ertnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» (Κ. Παπαχλιμίντζος, Χ. Βίδου), ο αδελφός του Λεονάρδος Μπελέρης.

Όπως δήλωσε: «Είναι κάτι αναμενόμενο, έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα έκανε αυτό που δικαιούται να κάνει κάθε δημοκρατική χώρα. Το ίδιο θα έκανε και η Γερμανία για έναν Γερμανό πολίτη, το ίδιο θα έκανε και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δυστυχώς από την αλβανική μεριά έχουν περάσει επτά μήνες. Δείχνουν μια αδιαλλαξία, δείχνουν να επιμένουν. Δεν γνωρίζουμε γιατί. Εγώ θα έλεγα ότι μετά την ακρόαση που έγινε στο δικαστήριο όπου κατέθεσαν, οι δύο βασικοί μάρτυρες, ο πρώτος βασικός μάρτυρας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει θέμα χρηματισμού, ότι είχε χρηματιστεί από τα μαύρα κονδύλια της αλβανικής αστυνομίας. Εν συνεχεία αυτό το επιβεβαίωσε και ο αστυνομικός διοικητής, ο οποίος έχει οργανώσει και χτίσει όλη αυτή τη σκευωρία.

Σε μια άλλη δημοκρατική χώρα και χώρα, κράτος δικαίου, το δικαστήριο θα είχε λήξει την ίδια στιγμή. Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν διοικητής της αστυνομίας και ο τρίτος μάρτυρας, ο οποίος είναι ο αδελφός του πρώτου μάρτυρα, δεν εμφανίστηκε. Αυτός είχε δώσει δύο καταθέσεις. Την πρώτη κατάθεση την έδωσε την ημέρα που έγινε η σύλληψη του αδερφού μου, όπου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον ίδιο. Δεν έχει καμία σχέση ούτε αυτός ούτε η οικογένειά του, ότι τον αδερφό του τον μικρό τον έμπλεξαν. Κατέθεσε αυτά που ήξερε μετά από ένα μήνα, μετά από πιέσεις της αλβανικής αστυνομίας, πήγε και έδωσε συμπληρωματική κατάθεση όπου αναίρεσε όλα τα άλλα και είπε ότι τάχα ότι απειλήθηκε από την μεριά του Μπελέρη, πράγμα που δεν ισχύει γιατί η πρώτη του κατάθεση ήταν την επόμενη μέρα, την ίδια μέρα δηλαδή. Ο μάρτυρας αυτός., δεν έχει εξεταστεί ακόμη. Αυτή τη στιγμή τον περιμένουμε να έχουμε την Τρίτη μεθαύριο στη συνέχεια του δικαστηρίου».


Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν βρίσκουν αυτόν τον μάρτυρα, ανέφερε πως: «Οι ίδιες υπηρεσίες της Αλβανίας, η μία υπηρεσία δείχνει ότι είναι εκτός επικράτειας της Αλβανίας και η άλλη δείχνει ότι είναι εντός. Τι να πούμε τώρα. Κοιτάξτε να δείτε, αυτή η υπόθεση μπάζει από την πρώτη μέρα. Δεν θα κολλήσουμε τώρα στο μάρτυρα αν μπορούν να τον εξαφανίσουν. κάτι. Αυτός αν έρθει στο δικαστήριο είναι βέβαιο ότι θα πέσει σε αντιφάσεις. Δηλαδή η μη παρουσία του στο δικαστήριο γίνεται εσκεμμένα».

Ως προς την παρουσία του Φ. Μπελέρη μέσα σε κουβούκλιο στο δικαστήριο και με αλεξίσφαιρο., σχολίασε: «Αυτή είναι η εικόνα σε αυτό το κλουβί. Στην ίδια αίθουσα γίνεται το δικαστήριο. Υπάρχει ένα τζάμι το οποίο νομίζω ότι είναι αλεξίσφαιρο.
Έχει ένα μικρόφωνο εσωτερικά που επικοινωνεί με τους δικαστές, με τους δικηγόρους του και είναι αυτή η εικόνα».
Να ρωτήσω κάτι επτά μήνες ποιος είναι δήμαρχος στη Χιμάρα».

Για το ποιος ασκεί καθήκοντα δημάρχου στη Χειμάρρα, ο Λεονάρδος Μπελέρης απάντησε πως: «Εφτά μήνες διοικεί τη Χειμάρρα ο πρώην δήμαρχος, Είναι αυτός που έχει χάσει. Αυτό είναι για ρεκόρ Γκίνες. Είναι ο εκλεκτός είναι του κ. Ράμα, ο δήμαρχος είναι αυτός που ήταν απέναντι στον αδερφό μου. Είναι αυτός που έχασε. Το πρόσωπο αυτό είναι ένα πολύ ύποπτο πρόσωπο. Έμενε και ζούσε στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια. Τον επιστράτευσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας, τον πήρανε, τον έβαλαν σε καίριες θέσεις. Εκεί τον εκλέξανε τρεις φορές δήμαρχο και στις τρεις φορές υπήρχε κλοπή και παραβίαση στις κάλπες. Δηλαδή τον επιβάλανε τρεις φορές δήμαρχο και τώρα πάνε να τον επιβάλουν για τέταρτη φορά. Δυστυχώς στη Χειμάρρα όταν γίνονται εκλογές εμείς έχουμε πόλεμο και δεν έχουμε γιορτή όπως εδώ».

Ο Λ. Μπελέρης μίλησε και για την απογραφή, λέοντας: «Η απογραφή έληξε κακήν κακώς. Εγώ δεν έχω απογραφεί, μέλη της οικογένειάς μου ου μένουν μόνιμα εκεί, δεν έχουν απογραφεί. Στην Επαρχία της Χειμάρρας και ειδικά στα χωριά της Χειμάρρας, είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό που είναι Έλληνες. Αυτοί γνωρίζουν ποιοι είναι ελληνικής καταγωγής. Γνωρίζουν ότι θα καταθέσει ο καθένας και πήγαιναν επιλεκτικά και έκαναν την απογραφή. Πήγαιναν ερχόμενους από εκεί πήγαινε στους εργάτες που είναι εκεί και δουλεύουν. Εγώ ένα πράγμα που ήθελα να πω σχετικά με την απογραφή, από την πρώτη μέρα, από την ίδια στιγμή που γινόταν η απογραφή, οι μυστικές υπηρεσίες της Αλβανίας είχαν πρόσβαση στο λογισμικό αυτό και βλέπανε τα αποτελέσματα της απογραφής. Αυτή τη στιγμή η απογραφή έχει λήξει και λένε θα την ανακοινώσουν μετά από 7-8 μήνες από τη στιγμή που είναι ηλεκτρονική και την ίδια ώρα που έκλεισε η απογραφή, την ίδια ώρα έχουμε το αποτέλεσμα. Γιατί δεν το ανακοινώνουν και θέλουν 7 -8 μήνες να το ανακοινώσουν».

Ως προς τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι: «Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο θέμα αυτό. Εγώ θα έλεγα μετά την ακρόαση που σας είπα του δικαστηρίου, ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση και γενικά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στο να ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντη ο Μπελέρης. Πρέπει να επιμένουμε και στην αθώωσή του. Είναι 7 μήνες, κρατείται αδίκως, παρανόμως. Αυτό έχει αποδειχθεί. Όταν βλέπεις και η αστυνομία από κοινού με ψευδομάρτυρες, έχουν στήσει μια υπόθεση, πρέπει να επιμένουμε και στην αποφυλάκισή του. Εγώ στις προηγούμενες συνομιλίες και συνεντεύξεις που έχουν κάνει ήμουν επιφυλακτικός. Σεβόμουν αυτό που λέγανε από την αλβανική μεριά, υπάρχουν βίντεο, υπάρχουν στοιχεία και μας κουνούσαν το δάχτυλο σε διάφορα φόρουμ διάφοροι υπουργοί της Αλβανίας και σε διάφορες συναντήσεις που είχαν με τους ομόλογούς τους Έλληνες κουνούσαν το δάχτυλο “υπάρχουν στοιχεία, υπάρχουν βίντεο”. Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα, υπάρχει μια μαρτυρία από έναν κακοποιό, ο οποίος έχει δύο καταδίκες για απάτες, για κλοπές, για ληστείες από έναν άνθρωπο που είναι εξαρτημένος από ουσίες».

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ, η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, αναφέρει για το θέμα αυτό: «Υπάρχουν χώρες που πιστεύουν ότι είναι διμερές θέμα και σου λέει ότι πρέπει να κοιτάξεις άλλα κομμάτια που πρέπει, άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη που είναι υποψήφια, τα κράτη που είναι υποψήφια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι αυτό δεν είναι ένα από αυτά, είναι ένα ζήτημα διμερές. Βέβαια, στο παρελθόν, όταν μιλάμε για διμερή ζητήματα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας, υπήρχε ένα θέμα με τις μέλισσες. Εάν το βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι, για παράδειγμα, μάλλον είναι εντελώς διαφορετικό, ή με τα ψάρια σε άλλες χώρες.

Γι’ αυτό το λόγο λέω αυτά τα δύο παραδείγματα. Δηλαδή μπορεί κάθε χώρα να μιλάει για διμερή ζητήματα ή συμφέροντα, εδώ όμως έχει να κάνει με το κράτος δικαίου. Και αυτό που τονίζει η Ελλάδα είναι ότι έχει δικαίωμα με βάση το νόμο στην Αλβανία να ορκιστεί δήμαρχος ακόμη και μέσα στη φυλακή. Και αυτό επιδιώκει και γι αυτό ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνει κατανοητό αυτό. Δηλαδή και από την Αλβανία υπήρχαν και αντιδράσεις, το περασμένο καλοκαίρι, όταν εστάλη η επιστολή από τον κύριο Σχοινά στον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης, γιατί θεωρήθηκε ότι είχε πάρει πολύ μεγαλύτερη διάσταση».

Από την πλευρά του ο Λ. Μπελέρης σχολίασε πως: «Αυτό δεν έχει καμία σχέση, δεν είναι θέμα Ελλάδας-Αλβανίας. Μιλάμε για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθαρά. Οποιαδήποτε άλλη χώρα θα έκανε το ίδιο για ένα δικό της πολίτης. Δεν έχει καμία σχέση με διαμάχη Ελλάδος Αλβανίας. Εδώ είχαμε το ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο είχαμε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είχαμε από διάφορα φόρουμ και διάφορους συλλόγους, ευρωπαϊκούς συλλόγους των δικηγόρων. Μιλάμε για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος