ΛΔ Κονγκό: Πέντε παιδιά και δυο γυναίκες δολοφονήθηκαν από παραστρατιωτικούς

Επτά άμαχοι (πέντε παιδιά και δυο γυναίκες) σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιτουρί, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, κατά τη διάρκεια επίθεσης που φέρονται να εξαπέλυσαν μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας CODECO, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή τοπικοί αξιωματούχοι.

Παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου εναντίον θέσης του στρατού στην περιοχή Τζουκότ, στην περιφέρεια Μααγκί, και σκότωσαν «πέντε παιδιά και δυο γυναίκες», σύμφωνα με στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Είναι απελπισία το ότι μετράμε ακόμα νεκρούς δικούς μας. [Χθες] κηδέψαμε επτά συμπολίτες μας οι οποίοι δολοφονήθηκαν βάρβαρα από τα μέλη της CODECO», κατήγγειλε ο Ινοσάν Ουαμπεκουντού, στέλεχος της κοινωνίας των πολιτών στη Μααγκί. Ο εκπρόσωπος του ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιτουρί, ο υπολοχαγός Ζιλ Νγκονγκό, δεν ήταν διαθέσιμος για δηλώσεις άμεσα.

Η CODECO (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), διαθέτει χιλιάδες άνδρες. Διατείνεται πως υπερασπίζεται τη φυλή Λέντου από την αντίπαλη παραστρατιωτική ομάδα Ζαΐρ –που, με τη σειρά της, υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται τη φυλή Χέμα– και από τον τακτικό στρατό. Έπειτα από χονδρικά μια δεκαετία σχετικής ηρεμίας, η αιματηρή σύγκρουση στην Ιτουρί ανάμεσα στις φυλές Λέντου και Χέμα αναζωπυρώθηκε το 2017, εκτοπίζοντας ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους. Μέσα σε πέντε χρόνια, χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

Η προηγούμενη σύρραξη ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες φυλών είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους μεταξύ του 1999 και του 2003, ως την επέμβαση ευρωπαϊκής δύναμης, στην οποία ανατέθηκε η Επιχείρηση Άρτεμις, υπό γαλλική διοίκηση. Διάφορες ένοπλες οργανώσεις, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζονται από γειτονικά κράτη, λυμαίνονται εδώ και τρεις δεκαετίες το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, περιοχή με υπέδαφος πλούσιο ειδικά σε ορυκτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος