ΛΔ Κονγκό: Ισόβια στους 6 δράστες της απαγωγής και δολοφονίας του Ιταλού πρεσβευτή στην Κινσάσα

Στρατοδικείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έξι άνδρες οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την απαγωγή και την εκτέλεση του Ιταλού πρεσβευτή, του σωματοφύλακά του και ενός οδηγού, όπως έγινε γνωστό από τον δικηγόρο που εκπροσώπησε την ιταλική κυβέρνηση.

Ο διπλωμάτης Λούκα Ατανάζιο, ο Ιταλός σωματοφύλακάς του Βιτόριο Ιακοβάτσι και ο Κονγκολέζος οδηγός τους, Μουστάφα Μιλάμπο, σκοτώθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου 2021, κατά την απόπειρα απαγωγής τους ενώ κατευθύνονταν σε μια εκδήλωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην πόλη Γκόμα.

Ο νομικός Μπονιφάτσε Μπαλαμάτζε είπε στο πρακτορείο Reuters ότι πέντε από τους καταδικασθέντες είχαν ήδη προφυλακιστεί ενώ ο έκτος διαφεύγει και δικάστηκε ερήμην.

«Αυτήν την ημέρα που αποδόθηκε δικαιοσύνη, τιμούμε το φωτεινό παράδειγμα του Λούκα, του Βιτόριο και του Μούσα» έγραψε η ιταλική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σύμφωνα με τις αρχές της ΛΔ του Κονγκό, έξι ένοπλοι σταμάτησαν τα δύο αυτοκίνητα του πρεσβευτή και της συνοδείας του στον δρόμο και απήγαν τους έξι επιβάτες. Στρατιώτες και δασοφύλακες εντόπισαν τους δράστες και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι απαγωγείς σκότωσαν τους δύο Ιταλούς.

Την εποχή εκείνη, το υπουργείο Εσωτερικών της ΛΔ Κονγκό κατηγόρησε μια παραστρατιωτική οργάνωση των Χούτου, τις αποκαλούμενες Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLP). Η οργάνωση αυτή ωστόσο αρνήθηκε κάθε ανάμιξή της και καταδίκασε τη «θρασύδειλη δολοφονία», όπως την αποκάλεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος