ΛΔ Κονγκό: Αναφορές για επίθεση από στρατιώτες της Ρουάντας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό καταγγέλλουν ότι στρατιώτες από τη Ρουάντα πέρασαν σήμερα τα σύνορα και εξαπέλυσαν επίθεση σε συνοριοφύλακες, σε μια κατά τα φαινόμενα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

«Ακολούθησαν συγκρούσεις κατά τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό κατάφεραν να απωθήσουν τους τρομοκράτες από τη Ρουάντα που διέπραξαν αυτήν την αφόρητη πρόκληση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οι εισβολείς υποχώρησαν στο έδαφος της Ρουάντας.

Η κυβέρνηση της Ρουάντας δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό της καταγγελίας.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (ή Μ23) στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Η κυβέρνηση στην Κινσάσα κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες του M23, κάτι που το Κιγκάλι αρνείται αλλά έχει επαληθεύσει ο ΟΗΕ.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου αποτελείται κυρίως από πρώην στρατιωτικούς – μέλη της φυλής των Τούτσι – οι οποίοι στασίασαν το 2012. Είχε ηττηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις το 2013, αλλά ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τον αφοπλισμό και την κοινωνική επανένταξη των μελών του. Έχει υπό τον έλεγχό του περιοχές του Βόρειου Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, που συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος