Λαβρόφ: Οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο

Array

«Οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και αν ξεκινήσει με τη χρήση συμβατικών όπλων, μπορεί να εξελιχθεί σε πυρηνικό πόλεμο», προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Έχουμε μια κοινή δήλωση των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ιούνιο του 2021 ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο, επομένως δεν πρέπει να ξεκινήσει». Έχουμε επίσης μια παρόμοια δήλωση από τις πέντε πυρηνικές δυνάμεις, ενώ ήμασταν έτοιμοι να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να πούμε, όχι μόνο ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει ένας πυρηνικός πόλεμος, αλλά και ότι οποιοσδήποτε πόλεμος μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων είναι επίσης απαράδεκτος. «Ακόμα κι αν κάποιος αποφασίσει να το ξεκινήσει με συμβατικά μέσα, ο κίνδυνος κλιμάκωσης σε πυρηνικό πόλεμο θα είναι τεράστιος», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Sputnik.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα ανησυχεί για τη ρητορική της Δύσης, η οποία κατηγορεί τη Ρωσική Ομοσπονδία ότι προετοιμάζει κάποιου είδους πρόκληση, χρησιμοποιώντας όπλα μαζικής καταστροφής.

«Ωστόσο, η ίδια η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, κάνει τα πάντα για να αυξήσει τη σχεδόν άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας τους Ουκρανούς». Είναι μια επικίνδυνη τάση», είπε ο υπουργός.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για το πόσο θα περιοριστεί η τιμή του πετρελαίου»

Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το επίπεδο των ρωσικών περιορισμών στην τιμή του πετρελαίου που προτείνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ομάδα των Επτά (G7), επειδή η Ρωσία θα συνάψει άμεσα συμφωνίες με πελάτες, δήλωσε παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. 

Επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η Μόσχα δεν θα προμηθεύει  πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν περιορισμούς τιμών, αναφέρει το Reuters, αναφέρει το Tanjug. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tash, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εκτίμησε ότι οι προσπάθειες εισαγωγής πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο στέλνουν ένα μήνυμα σε όλες τις χώρες να αποστασιοποιηθούν από τέτοια μέσα που επιβάλλει η Δύση. 

“Αυτή είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που, μεταξύ άλλων, στέλνει ένα πολύ ισχυρό μακροπρόθεσμο μήνυμα σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως, να σκεφτούν την εγκατάλειψη των μηχανισμών που επιβάλλει η Δύση στα συστήματα παγκοσμιοποίησης της”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου για την ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας. 

Μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς

Πηγή: Politika

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος