La Repubblica για Qatargate: Στα ίχνη του χρήματος επί ιταλικού εδάφους – Σημαντικές καταθέσεις σε 7 λογαριασμούς

Array

Επτά λογαριασμούς σε ισάριθμα πιστωτικά ιδρύματα, που αναφέρονται στον πρώην ευρωβουλευτή Antonio Panzeri, τον πρώην βοηθό του Francesco Giorgi (ο οποίος αργότερα μετακόμισε στα γραφεία του ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Andrea Cozzolino) και τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Συνδικάτου Luca Visentini έχουν βάλει στο κάδρο οι ιταλικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου

Ανταπόκριση Ρωμη: Κρίστιαν Μαυρής

Εκτελώντας ευρωπαϊκή εντολή έρευνας της βελγικής εισαγγελίας, οι ερευνητές της μονάδας Guardia di Finanza (Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος) της εισαγγελίας του Μιλάνου εντόπισαν “σημαντικές καταθέσεις” στους λογαριασμούς τους, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί στο σύνολό τους. Όλα τα έγγραφα θα αποσταλούν στο Βέλγιο, αλλά είναι επίσης η αφετηρία για αυτόνομους ελέγχους από τους ερευνητές του Μιλάνου.

Πόσα χρήματα διακινήθηκαν μέσω αυτών των λογαριασμών; Από πού προήλθαν οι πληρωμές; Πώς χρησιμοποιήθηκαν στην Ιταλία; Προς το παρόν, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Fabio De Pasquale, επικεφαλής της εισαγγελικής υπηρεσίας του Μιλάνου που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της διεθνούς διαφθοράς, δεν έχει ανοίξει κανέναν φάκελο. Αλλά η κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, που έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί στο εξωτερικό μαζί με εκείνη της δωροδοκίας, θα μπορούσε επίσης να διατυπωθεί στο Μιλάνο.

Κατά τις έρευνες στα σπίτια των τριών υπόπτων είχαν ήδη κατασχεθεί ρολόγια καθώς και μετρητά, ενώ στις υποκλοπές ο Panzeri και η σύζυγός του, Maria Colleoni, η οποία συνελήφθη μαζί με την κόρη τους Silvia Panzeri, μιλούν για τροπικές διακοπές αξίας 100.000 ευρώ. Οι δύο γυναίκες, οι οποίες κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος, βρίσκονται τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό και αναμένουν την απόφαση των ιταλικών αρχών σχετικά με την έκδοσή τους. Για την εισαγγελία του Βελγίου, η σύζυγος και η κόρη του πολιτικού (που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Κόμμα και στη συνέχεια μεταπήδησε στο Articolo 1), “είχαν πλήρη επίγνωση” του ξεπλύματος χρήματος και “συμμετείχαν στη μεταφορά των δώρων”.

Για τη βελγική εισαγγελία, ο Panzeri, που τώρα βρίσκεται στη φυλακή των Βρυξελλών, θα είχε “αναπτύξει και εμψυχώσει” μια “τεράστια δόλια οργάνωση”, της οποίας οι “εγκληματικές πράξεις” θα είχαν “πολύπλοκο, οργανωμένο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα”. Επίσης, με εντολή της βελγικής εισαγγελίας, οι χρηματοδότες χτύπησαν και την πόρτα της λογίστριας Monica Rosanna Bellini (η οποία δεν τελεί υπό έρευνα προς το παρόν) στο γραφείο της στην Όπερα, στην ενδοχώρα του Μιλάνου. Μια έρευνα που αποδείχθηκε αρνητική. Ο επαγγελματίας είναι ο λογιστής της Silvia Panzeri, αλλά έχει επίσης αναλάβει και συνεχίζει να κατέχει πολυάριθμες εποπτικές θέσεις σε διάφορους δήμους δήμων της επαρχίας του Μιλάνου και σε άλλες εταιρείες.

Τι λένε οι βελγικές έρευνες για τον ρόλο της ΜΚΟ Fight Impunity

Νέες λεπτομέρειες προκύπτουν από τις έρευνες που διεξάγονται από Βέλγους ερευνητές. Η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Luca Visentini, κεφάλαια που προήλθαν από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Panzeri, φέρεται να ανήλθε σε περίπου 50.000 ευρώ. Οι Βέλγοι δικαστές υποψιάζονται ότι πρόκειται για χρήματα που ‘δίνει απλόχερα’ το Κατάρ για να αποσπάσει ευνοϊκές δηλώσεις και θέσεις, δεδομένου ότι η εικόνα του εμιράτου είχε έρθει σε κρίση ακριβώς στο θέμα της εργασίας, μετά τους φακέλους για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους για την κατασκευή των σταδίων για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα χρήματα κυκλοφορούσαν σε τρεχούμενους λογαριασμούς, αλλά επίσης, και κυρίως, σε μετρητά. Στην έφοδο που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου και οδήγησε στις συλλήψεις επ’ αυτοφώρω, τα χαρτονομίσματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: αυτό ήταν το στοιχείο που επέτρεψε τη σύλληψη της Εύας Καϊλή. Ο λόγος για τον οποίο – όπως προκύπτει τώρα από ειδικευμένες πηγές στις Βρυξέλλες – οι ερευνητές αποφάσισαν να προλάβουν την έφοδο, αποφεύγοντας έτσι την επικάλυψη με τις διακοπές των Χριστουγέννων και τον κίνδυνο να μην βρεθεί κανείς στο σπίτι.

Χθες ήρθε επίσης η απόφαση της επιτροπής εγγύησης του PD να αποβάλει “προσεκτικά” τον Andrea Cozzolino από το μητρώο των μελών και των ψηφοφόρων του Dem, καθώς και από όλα τα κομματικά όργανα. Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρείται από τους δικαστές ως ο “τρίτος άνθρωπος”, μαζί με τον Antonio Panzeri και τον Francesco Giorgi, της ομάδας που έλαβε κεφάλαια από το Κατάρ και το Μαρόκο για να καθαρίσει την εικόνα της. Μια αναστολή που θα διαρκέσει όσο διαρκεί η έρευνα, διαβεβαιώνουν από το Δημοκρατικό Κόμμα. Αλλά αυτό αποτελεί επίσης μια πρώτη απάντηση σε όσους από την Αριστερά ζητούν να γίνει μια κάθαρση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος